Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
100 ezren kényszerből részmunkaidőben
2014-04-14 11:58:25

Bár korábban cél volt, hogy növekedjen a részmunkaidős foglalkoztatás, ez mostanra sokaknak kényszerpálya lett. Magyarországon 2013-ban 92 ezren dolgoztak volna többet, de nem volt rá módjuk, míg Európában összesen 10 millióra tehető az alulfoglalkoztatott részmunkaidősök száma, írja a Portfolio.hu.

Egy fél óra

Az Európai Unió országaiban minden ötödik foglalkoztatott részmunkaidőben dolgozott tavaly (43.7 millióan), azonban ezek közül a munkavállalók közül 10 millióan dolgoztak kényszerből dolgoztak ebben a formában. 

Úgy tűnik ez a foglalkoztatási forma válságeszköz lett, hiszen a legnehezebb helyzetben lévő országokban a legmagasabb az így dolgozók aránya. Így például Görögországban, Spanyolországban, Magyarország a 8. az európai listán. 

Az alulfoglalkoztatatott részmunkaidősök között lehet, többek között, az a munkaerő tartalék, ahonnan a válság enyhülésével lehet meríteni, például úgy, hogy a cégek újra megemelik a munkaórák számát. 

A kettőt (alulfoglalkoztatott részmunkaidős és reménytelen álláskereső) összeadva a magyar munkaerőtartalék nagyjából 320 ezer fős a 2013-ban átlagos 450 ezer fős munkanélküliségen felül.

 

Portfolio.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES