Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Új madárinfluenza-mutáció ölt embert Kínában
2013-12-18 08:25:49

A madárinfluenza-vírus H10N8 altípusa fertőzött meg egy idős nőt, aki később meghalt. Ez a változat korábban csak állatok között terjedt.

Meghalt egy idős nő Kínában, akit a madárinfluenza egy olyan változata fertőzött meg, amely korábban csak állatok között terjedt - közölték szerdán a kínai egészségügyi hatóságok.

A 73 éves asszony november végén került kórházba súlyos tüdőgyulladás tüneteivel Kína keleti részén, Csianghszi tartományban és december 6-án halt meg a kórházban. A tartományi egészségügyi hatóság később megerősítette, hogy a madárinfluenza-vírus H10N8 altípusa fertőzte meg a nőt. Ez volt az első eset, hogy emberben kimutatták ezt a vírust.

A hatóság közlése szerint a beteg állapotát magas vérnyomás, szívbetegség és más egészségi problémák is rontották. A nő a megbetegedése előtt élő szárnyasokat árusító piacon járt. Családjában nem tapasztaltak gyanús tüneteket.

A kínai szakhatóság tájékoztatása szerint elszigetelt esetről van szó, és alacsony a kockázata annak, hogy ez a vírus másokat is megfertőzzön.

A madárinfluenza legutóbb azonosított új vírusaltípusa, a H7N9 márciusi felbukkanása óta 142 embert fertőzött meg Kínában és 45-en haltak bele a megbetegedésbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint arra nincs bizonyíték, hogy a H7N9 altípus emberről emberre is terjed.

 

MTI

2013-04-28 22:39:10
© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES