Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
A Facebook háborút indít a lájkvadászok ellen
2014-04-11 14:10:30

A Facebook bejelentette, hogy a jövőben büntetni fogják azokat, akik kattintásvadász tartalmakat osztanak meg, illetve ráveszik az embereket, hogy oldalakat lájkoljanak és osszanak meg.

Facebook logó

Igen, ez már cenzúra. De mik a tiltott tartalmak?

Lájkvadászat (like-baiting). Ide tartozik minden olyan spam, ami elárasztja szinte mindenki hírfolyamát, és arra kéri a felhasználót, hogy ossza meg vagy lájkolja a tartalmat.

Gyakran feltűnő tartalmak (frequently circulated content): ezek közös jellemzője, hogy gyakran szándékosan azért hozzák létre őket, hogy minél többen osszák meg.

Értéknek álcázott szemét (spammy links): előfordult már önnel, hogy meg akart nyitni egy jópofának tűnő galériát, és valami köcsög oldalra irányították át, ami tele volt reklámokkal? A Facebook ezeknek akar keresztbe tenni.

A Verge cikke megjegyzi: bár ironikusnak tűnhet, hogy a Facebook ezzel a lépéssel épp a legnépszerűbb tartalmakat akarja kigyomlálni, amiket a felhasználók épp azért osztottak meg, mert tetszett nekik. Egyesek azt mondják, ebbe nem kéne belenyúlni; ha valamit sokan osztanak meg, az nyilván érdekes, nem a Facebook dolga ezt eldönteni.
Viszont maga a Facebook nem így működik, és ez érthető. A céget gyakran hibáztatják azért, mert a hírfolyamot elborítják az értéktelen tartalmak, a reklámok, és egyre több kéretlen játékfelkérés érkezik évek óta nem látott ismerősöktől. Bár ezt a sok tartalmat mind az ismerőseink állítják elő, sokan ezt nem mérik föl, és a Facebookot hibáztatják a nyakukba ömlő digitális szemét miatt.

Ezért döntött úgy a Facebook, hogy lépni kell.

"A hirdetők túlnyomó többsége sosem árasztja el kéretlen reklámokkal a hírfolyamot, így a változtatások őket nem érintik negatívan. Ha valamit, inkább azt vehetik észre, hogy igen kis mértékben megnő a látogatottságuk." – közölte a Facebook, nyilván azért, hogy megnyugtassa a hirdetőket: nem az értékes reklámokat, hanem a szemétre való felhasználói tartalmakat fogják megnyirbálni.

 

index.hu

 

© Minden jog fenntartva! 2011-2019 CIVILHETES