Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
A lakosság rosszul is járhat a rezsicsökkentéssel
2014-04-14 09:12:17

A közművek hatósági árszabályozásával és a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz az egyéb kiadásokra, ezért az önkormányzatok nagyobb beleszólást szeretnének az árképzésbe. Ha az önkormányzati cégek a piaci ár alatt adják az energiát, valamiből pótolni kell a különbözetet, amivel a lakosság járhat rosszul.

Gázláng

Kizárólag uniós pénzből lehet majd fedezni az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat, mert a víz-, a szennyvíz- a távhő- és más közszolgáltató vállalatok államosításával, a hatósági árszabályozással és a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz az egyéb kiadásokra - mondta a Napi Gazdaság hétfői számában Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. 

A villamosenergia- és gázszolgáltatók korábbi állami megvásárlásával, a hatósági árszabályozással, a többkörös rezsicsökkentéssel folyamatosan nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között, a különbséget valakinek viselnie kell - tette hozzá. Az állami vagy önkormányzati szolgáltatók nonprofit formájukból adódóan nem kalkulálhatnak nyereséggel, és az amortizáció visszapótlása is kétséges, amiből később a beruházásokat lehetne fedezni - mondta Schmidt Jenő.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ugyanebben a témában azt mondta, hogy a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cégeknél az önkormányzatoknak nagyobbszerepet kellene adni az árképzésben, hiszen ha a piaci ár jóval magasabb a hatósági árnál, akkor visszapótlásra van szükség, ami akár a lakosságot is terhelheti.

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES