Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Az 5 legnagyobb veszély a gyerekre!
2014-03-18 08:22:54

A gyerek attól gyerek, hogy nincs még (felnőtt) belátása. Nem méri fel a veszélyt. Nem is tudná: nincs elegendő jó és rossz tapasztalat birtokában. Nem képes előre tervezni, látni, elképzelni, kiszámítani a veszélyt.

Játszótéren hintázó kislány

1. Ahonnan egy gyerek leeshet, onnan le is fog esni

Alig akad olyan gyerek, aki már ne esett volna le ágyról, székről vagy éppen az asztalról (a kalandvágyó gyerekeknek a szekrény tetején vagy a fa koronáján tett  látogatásáról már nem is beszélve…). Murphy törvénye szerint: ahonnan egy gyerek leeshet, onnan le is fog esni. A szülői figyelmetlenséget némileg kompenzálja a természet. A gyerek szövetei puhák, zsírpárnákkal kibéleltek. A csontjai ugyan vékonyak, de rugalmasabbak, a test súlypontja alacsonyabban van, a kicsik regeneráló, öngyógyító képessége viszont sokszorosa a felnőttének.

2. A kíváncsiság nagy úr

A konyhában sohase hagyjuk főzés közben forró edények között kószálni a kicsit. A kíváncsiság ügyetlenséggel, tapasztalatlansággal társulva igen súlyos, sok szenvedéssel járó forrázáshoz vezethet. Az égési sérülések borzasztó fájdalmasak és igen nehezen, néha csak csúnya hegekkel gyógyulnak.

Ezért is fontos, hogy tudjuk: első és legfontosabb feladatunk a leforrázott testrész hűtése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az égést szenvedett kart vagy lábat legalább 10, de inkább 20 percig kell hideg folyó víz, azaz csap alá tartani. A szervezet szöveteinek sok időre van szükségük ahhoz, hogy valóban lehűljenek. Ha ezt állhatatosan végrehajtjuk, jelentős mértékben csökkenthetjük a későbbi komplikációk veszélyét, illetve lerövidíthetjük a gyógyulás időszakát.

Viszont tilos a forrázott sebre hintőport szórni, mert ezzel csak fokozzuk a bajt, a fertőzésveszélyt. Ha nincs otthon steril kötszer vagy pólya, amellyel lazán lefedhetjük a sérült testrészt, megteszi egy tiszta, lehetőleg frissen vasalt konyharuha vagy ágynemű is. Az is fontos, hogy idejekorán adjunk fájdalomcsillapítót, kúpot, szirupot vagy tablettát. Aztán természetesen – irány a rendelő vagy a kórház!

3. A játszótéren

A játszótéren látszólag könnyebb a dolgunk, hisz ott nem a háztartással, hanem kizárólag a gyerekkel kell foglalkoznunk. Ha meg több gyerek és szülő van jelen, akkor ugye, majd vigyázunk egymásra, egymás gyerekeire. Ez hamis illúzió. A figyelem a nagyobb „tömegben”, a nagyobb térben megoszlik.

A szabadban tehát először mérjük fel, milyen veszélyforrások leselkednek ránk. Milyen a kerítés, fel tud-e rá mászni (és onnan leesni…) a gyerek, illetve egy óvatlan pillanatban átjut-e rajta? Zárható a kapu? Biztosított a hinta? Tiszta a homok? Mert előbb-utóbb úgyis megkóstolja a gyerek… Szerencsére ma már a legtöbb játék, például a homokozóban, műanyagból készül, de mindig akad olyan szülő, aki enged éles szélű vagy nehezebb fémből készült játékot, építőkockát a játszótérre vinni. Ezekkel nem érdemes a gyerek és társai egészségét kockáztatni.

4. Gyerek, csomagok, úttest

Meglepően könnyelműek a felnőttek az utcán is. Még mindig sok a szülei előtt és körülöttük szabadon kóborló kisóvodást látni, alig egy méterre az úttesten száguldó autóktól. Ugye megoldható, hogy a táska, a bevásárlószatyor cipelése ellenére egy percre se engedjük el a kicsi kezét? Biztonságos a gyerekkocsi, nem fordul, ugrik ki belőle a gyerek, lefékezhető-e a kereke? A kocsiban rendben van a gyerekülés, nem tudja belőle „kiküzdeni” magát a gyerek?

5. Harapás és fertőzés

A baleseti ambulanciákon ellátott esetek mintegy 1%-át a harapások teszik ki, és ezek nagyobb részét gyermekek szenvedik el. Bár az „elkövetők” között vezetnek a kutyák, nem ritka a macskaharapás sem. A tűhegyes fogak okozta sérülést nehezebb kiöblíteni és fertőtleníteni. Ennek tükrében érthető, hogy a macskaharapás sokkal gyakrabban, az esetek 30–40%-ában befertőződik, míg a kutyáknál ennek aránya átlagosan 5% körül mozog.

Az ellátás jellege a harapás helyétől, mélységétől, a roncsolt seb nagyságától függ. Ha sebészileg varrni kell, a sebet ritkán zárják be egyből. Ennek az oka az, hogy ezek a harapások sokszor baktériummal fertőzöttek, és ilyenkor bizony várni kell a végső összevarrással. A fertőzés ellen pedig, már annak gyanúja esetén is, antibiotikummal kell védekezni. 

 

anna.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES