Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Beteges önimádat
2013-11-22 20:02:53

Nem foglalkoznék itt most azzal, hogy bizonyos Baldauf László, a hangsúlyozottan magyar üzletlánc társtulajdonosa magánlevélben (?) a Békemeneten való részvételre buzdította (presszionálta?) bolti dolgozóit. A magam részéről azon sem nagyon csodálkozom, hogy a privát körlevélben dicsőítette (magasztalta?) rajongott miniszterelnökét, akinek politikai ellenfeleiről nincs igazán jó véleménye: „Posztkommunista, liberális gazemberek.”

Írunk erről lapunk Abszurdisztán című rovatában, szóba kerül a téma egy másik írásban is, de engem most csupán az aranyfényű réztábla érdekel a Nagymező utcai CBA-ban. Fotót is mellékelek, tessék szépen, nyugodtan végigolvasni a bevésett szöveget.

Riskó Gáspár felvétele

Riskó Gáspár felvétele

Ami a Széchenyi-idézetet illeti, mi ugyebár nem sejthetjük, hogy honnan és mi gurult a CBA elnöke (bocsánat: Elnöke) elé, amiből ő „kis ügyességgel” lépcsőt épített. Ne firtassuk azt sem, hova (milyen politikai magasságba) vezet az a lépcső, legyen elég annyi, hogy Baldauf úrnak érdemei vannak: az Orbán-kormány második esztendejében meg is kapta, amire rászolgált. (Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje.)

Nekem maga az ötlet tetszik. Az, hogy a bolt egykori fűszeressegédje „kitartó és elhivatott” munkáját fontosnak tartotta emléktáblán megörökíteni, legalábbis nem ellenkezett ízlésével, hogy beosztott hívei evvel kedveskedjenek neki. Így aztán megcsodálhatja azt bárki, aki „hálás a nemzeti kormánynak áldozatos munkájáért” (az immár kapitalista Baldauf nyilatkozik a Magyar Hírlapban), és persze nézegethetik a hálátlanok is: a CBA posztkommunista, liberális gazember vásárlói.

Logikusnak, ám dőreségnek tartom az üzletlánc ellen tervezett ellenzéki bojkottot. Szerintem ez megvalósíthatatlan, tehát értelmetlen. Arról nem beszélve, hogy az esetlegesen csökkenő forgalom ürügyet adhatna elbocsátásokra, és nem a Békemenetben feltűnt eladók repülnének elsőnek, az nyilvánvaló. Én még az aranyló emléktáblát is a helyén hagynám. A detronizálás után is emlékeztessen sokáig arra a korra, amelyben a nagy Királytól a kiskirályok is megtanultak mindent: pöffeszkedést, hencegést, beteges önimádatot.

Mester Ákos

- 168 óra -

 

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES