Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
D-vitaminos okosságok – erről tudnod kell!
2014-03-13 09:25:51

Még mindig nem keveredtél ki az influenzából? Hiába tömted magad mindenféle vitaminnal? Talán nem erősítettél időben, D-vitaminnal! Miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin-szintről? Megmondjuk!

Napfény
A D-vitamin legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben – Kép: sxc

Bár a legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére – mondja dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos-igazgató, belgyógyász szakorvosa szerint. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell.

A D-vitamint számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is.

A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról – hívja fel a figyelmet dr. Nagy Judit.

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet az ásványianyag-tartalmuk, ami csontvesztéshez, így töréshez, deformáláshoz vagy súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet. A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de a D-vitamin hiánya akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A hiányának szerepe van az immungyengeség, autoimmun-betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is. Immunhatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. Emellett a D-vitamin segít a depresszió, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében és azok kezelésében is.

Tízből kilenc magyar D-vitamin-hiányos

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. A 95 százalékos arány sokkal rosszabb a korábbi, 60 százalékos becslésnél, így az orvosok szerint még sürgetőbb a problémára felhívni a figyelmet.

Forrás.Budai Egészségközpont

 

eletforma.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES