Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Elkezdték felállítani a német megszállási emlékművet
2014-04-08 16:01:02

Úgy tűnik, valóban csak a választások miatt halasztották el a nagy vitákat kavart német megszállási emlékmű felállítását. Kedd délután ugyanis 10-15 munkás jelent meg a Szabadság téri helyszínen, kordonokat raktak ki, és megkezdték a szoborállítás előkészületeit. Az önkormányzattól úgy értesültünk, valóban az emlékmű munkálatai folynak.

Eközben a Tiszta Emlékezet csoport aktivistái is megjelentek, hogy tiltakozzanak. Ők azok, akik korábban a deportálásokra emlékező köveket, bibliákat, bőröndöket helyeztek el a területen.

Előzmények

A kormány az 1944-es német megszállás áldozatainak kíván emléket állítani. Állításuk szerint március 19-én országunk elveszette önrendelkezési jogát, és ami innentől történt, az a nácik bűne. Ezen időszak áldozataira, zsidó és nem zsidó magyarokra emlékezik a mű.

A megszállási emlékmű terve

A terv több oldalról is éles kritikát kapott. A kormány azzal védekezett, hogy a nácizmus áldozataira kíván emlékezni, és ilyen formán érthetetlennek tartja a felháborodás. Történészek viszont rámutattak: az emlékmű a történelmi tények meghamisításával a magyarok önfelmentésének üzenetét közvetíti.

Mi ezzel a baj?

Történelmi kritikák

Az emlékmű szimbolikája azt meséli el, hogy Magyarország (a védtelen Gábriel arkangyal figurája) csak elszenvedte a háborús bűnöket, mindenről a megszálló németek (az angyal felett tomboló náci sas) tehetnek. Mindez nem csak a látványtervből következtethető ki, hanem a szobrász, Párkányi Raab Péter műleírása is kifejti: a történelmi felelősség az agresszorként megjelenő német sast terheli.
A korszakot kutató, elismert történészek azonban egyetértenek abban, hogy a tömeges deportálás a magyar szervek túlbuzgóságának az eredménye.

Elkezdődött az építkezés
Fotó: Ajpek Orsi / Index

A megszállás előtti és utáni magyar kormány összetétele lényegileg nem változott, írta Ungváry Krisztián. Ráadásul a németek csupán 50 emberrel végezték a zsidók deportálását, amely nem lett volna ennyire totális, ha nem tudják maguk mögött a magyar hivatalok és hivatalnokok támogatását. Sőt, dokumentumok szerint a németek még azt is kérték, hogy a magyarok csökkentsék a zsidók begyűjtésének ritmusát, hiába.

Diktatórikus, átláthatatlan döntés

A nemzeti emlékhelyek jelentősége a demokratikus berendezkedésű országokban az, hogy felállításukkal a nemzet konszenzusos emlékezetét fejezik ki. Ezért felállításuknál is fontosabb az azt megelőző társadalmi és szakmai párbeszéd. Ez ebben az esetben nem csak, hogy elmaradt, de az egész folyamat titkosan folyt. Kiszivárogtatott dokumentumokból derült csak ki, hogy mire készülnek a belvárosban.
Az engedélyeztetési folyamatot Lázár János személyes utasítására, gyorsított eljárással zavarták végig az összes hivatalos fórumon. A művészeti, szakmai szakértők információink szerint utasításba kapták, hogy támogatniuk kell a legfelsőbb szintről érkező javaslatot. Az Indexnek név nélkül nyilatkozó szakértők elmondták, hogy még az ő jóváhagyó, de távolságtartó jelentésüket is utólag átírták, anélkül, hogy arról értesítették volna őket.

Emlékmű
Fotó: Ajpek Orsi / Index

Az emlékművel kapcsolatban sajnálkozását fejezte ki a német követség is. Nyilatkozatukban azt írták: „Németország tisztában van a második világháború alatt elkövetett bűntettek miatti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget, a Magyarországon történt bűntettek vonatkozásában is.” Ugyanakkor „sajnálatos, hogy „az emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg”.

Esztétikai kifogások

Neves képzőművészek, többek közt a szobrász mestere, Jovánovics György is gyermetegnek nevezte az alkotást.

Ez nem korszerű munka. A bécsi neobarokk keveredik benne a Varga Imre-féle szocreál giccsel. A mű szimbolikája és üzenete, amely nyilvánvaló politikai megrendelésre született, zavaros rémálom. Egy újabb köztéri merénylet.” – nyilatkozta az Indexnek a Kossuth-díjas szobrászművész.

 

index.hu

2014-02-04 11:35:46
2014-01-22 13:09:43
2014-01-21 14:05:14
© Minden jog fenntartva! 2011-2021 CIVILHETES