Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Esztergom adóssága!
2014-03-26 11:30:16

A város egy főre eső adósága az adóság konszolidáció előtt, 893000Ft/fő volt, ami most átalakult általános, állampolgáronként 120000 Ft/főre.

adósság

Amennyiben polgári kultúránkat és felelőségünket félretesszük, akkor ez egy igazi sikertörténet, hiszen a város szabadon, terhek nélkül gazdálkodhat a költségvetés keretein belül. (Az írásnak nem témája a költségvetés.)

Az ország 1950 települése kapott ilyen lehetőséget, a többi magától tartotta rendben a költségvetését és gazdálkodott fegyelmezetten.

A kormány intézkedésével szabadságot adott az önkormányzatok gazdálkodásának, egyben szembesítette minden felelős gondolkodású és felelősen gazdálkodó település lakosságát és vezetését azzal, hogy felelőtlenek voltak, nem megfelelően jártak el a saját polgáraik érdekében.

Minden olyan település, ahol megtakarítás képződött és ez a megtakarítás javította az államadóság belső finanszírozását, kizsákmányoló és tékozló volt a helyben lakókkal szemben. A kormány nem tett mást, csak annyit, hogy a felelőtlen tékozlók hiányát szétterítette az ország teljes lakóssága között, mint a marhatrágyát tavasszal a parasztok.

Ezek után, hogyan lehet bármikor felelős és következetes gazdálkodást követelni bárkitől, hiszen itt az élő bizonyíték arra, hogy herdálj, megkapod a jutalmad.

Az egész pikantériája az, hogy városunk lakói ezt a hatalmas hitelt nem felélték, hanem megszenvedték és elszenvedték, hiszen egy összezúzott, kizsigerelt, koncepciótlan, lassan élhetetlen várost kaptak azért, hogy néhány család gátlástalanul gazdagodhasson. Övék a szégyen, a város többi polgáráé a felelősség, hogy még egy ilyen gátlástalan ámokfutás ne következhessen be.

Zárásként talán annyi, hogy ebül szerzett jószág ebül vész el!

 

Harvay Péter

© Minden jog fenntartva! 2011-2021 CIVILHETES