Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Ezek a legvonzóbb magyar települések - itt a lista!
2014-02-28 12:13:39

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A legtöbb turista tavaly Budapest mellett Hévízre, Hajdúszoboszlóra, Siófokra és Bükre látogatott.

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as előzetes statisztikai adatai alapján a legnépszerűbb város tavaly, mind a belföldi turisták, mind a külföldről érkezők körében Budapest volt. Az összes vendégforgalom szerinti bontásban a képzeletbeli dobogó második fokára Hévíz állhatott fel, míg az ezüstérmet Hajdúszoboszló hódította el. A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Siófok követi, a külföldiek körében Budapest mellett 2013-ban is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli és a nyugat-dunántúli települések voltak a legnépszerűbbek.

2013-ban a legnépszerűbb tíz városban működő kereskedelmi szálláshelyek összesen 12 981 228 vendégéjszakát regisztráltak, ami a magyarországi vendégforgalom több mint felét teszi ki (56,9%). A TOP 20 város esetében is jelentős az arány: a magyarországi vendégforgalom 67,3 százalékát adják a legnépszerűbb húsz városban eltöltött vendégéjszakák.

Legnépszerűbb túristahelyek

Fellendülőben a hazai turizmus

A hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, valamint a vendégszám szempontjából már 2012 is rekordév volt, ugyanakkor 2013-ban minden lényeges mutató tekintetében sikerült javítani. A KSH tájékoztatása szerint 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012 évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele csaknem 298 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. A belföldi turizmus hónapról-hónapra kiemelkedő teljesítményét tükrözi, hogy 2013-ban súlya és növekedése elérte a külföldi turizmus eredményeit. Tavaly 4,5 millió belföldi vendég 10,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma csaknem 5 százalékkal emelkedett.

KATTINTS! Ez a legjobb 25 szálloda most Magyarországon - itt a lista!

Amennyiben megvizsgáljuk a kereskedelmi szálláshelyek tavalyi vendégforgalmát turisztikai régiónként kiderül, hogy Budapest továbbra is őrzi vezető szerepét. Ráadásul ebből a legnagyobb növekedés a külföldi turisták megnövekedett számának köszönhető. A számok tehát mindenképp magukért beszélnek, s főként annak ismeretében bíztatók, hogy a piac jókora veszteségeket szenvedett el a mögöttünk álló években. A BDO Magyarország korábbi elemzése szerint a vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten például a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé zuhant.

 

penzcentrum.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2021 CIVILHETES