Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Fizetős helyi járat indul Esztergomban
2014-01-14 18:39:13

„Hoztam is, meg nem is”

Tétényi Éva független polgármester ma látta el kézjegyével azt a megállapodást, melyet még tavaly év végén az esztergomi Fidesz frakció szavazott meg. A jó hír, hogy Esztergomban lesz korlátozott busz-helyijárat, a rossz hír, hogy ezentúl fizetni kell érte. Sajnos úgy tudjuk, – ahogy arra a polgármester a testületi vitán is felhívta a figyelmet, - hogy azon az egy útvonalon, ahol a Vértes Volán visszaállítja a helyi járatú buszközlekedést a város pénzén, megszűnik az ingyenes Tesco-járat, hiszen a multinak sem éri meg ugyanazon az útvonalon ingyenes járatot fenntartani.

Esztergomban 2011 nyaráig összesen hét vonalon járt a tömegközlekedés, ami a városnak az utolsó fél évben már több mint 50 millió forintjába került. A most megszavazott egyetlen járat, amely Esztergom belvárosában a főútvonalon közlekedik majd, és amely érinti az autóbusz-pályaudvart és a vasútállomást is, a viteldíj bevételeken felül 20 millió forintjába kerül az esztergomi adófizető polgároknak. Természetesen üdvözlendő, hogy így a választások előtt fél évvel a városi fideszes képviselők megszavazták azt a lehetőséget, amelyet már 2012-től a jogszabályok is biztosítottak. Azokon a területeken azonban, amelyek Esztergom belvárosától kijjebb esnek, (Búbánatvölgy, Szentgyörgymező, Déli városrész, Kertváros) a most bevezetésre kerülő helyijárat útvonala továbbra sem nyújt megoldást az idős, gépjármű nélküli emberek problémáira. A vita tavalyi tárgyalása során a fideszes képviselők a polgármester határozott kérése ellenére elzárkóztak a lakosság tényleges érdekeit is figyelembe vevő megoldások átgondolásától.

A Vértes Volán 2011-ben azzal az indokkal állította le az egész város közigazgatási területén a helyijáratú buszközlekedést, hogy a Meggyes Tamás vezette előző önkormányzat több mint 100 millió forintos adósságot halmozott fel 2008 és 2010 között. A jelenlegi járat elindításának azonban most úgy tűnik, ez sem lehet akadálya.

Várható, hogy az elinduló országgyűlési választási kampány miatt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár mint örömhírt jelenti majd be az új járat elindulását, azonban sajnálattal kell megállapítani, hogy ez most Esztergomban csupán a látványpolitizálás része lesz. Tétényi Éva polgármester az elmúlt 2 évben többször tűzte napirendre Esztergom város tömegközlekedésének kérdését, azonban a Steindl Balázs vezette Fidesz frakció évekig nem volt hajlandó még csak napirendre sem tűzni az ügyet, nemhogy tárgyalni erről, illetve Zoltai Dániel képviselő javaslatára csak olyan megoldást támogattak volna, amely az Önkormányzatnak nem kerül pénzébe.

Beigazolódni látszik a feltevés, miszerint a város polgárainak sanyargatása lehetett csak a cél az elmúlt években, hiszen amit most megszavaztak a fideszesek, azt megtehették volna 3 évvel korábban is. Tétényi Éva kérésére már 2010 végén elkészült az a szakmai javaslat, amely az esztergomi buszközlekedés racionalizálását, új útvonalakat és a menetrend frissítését javasolta, és amely gazdaságosabbá tehette volna helyi közlekedést. Az elfelejtett városrészek lakói, a kertvárosi, búbánati, szamárhegyi, pilisszentléleki, tabáni polgárok pedig várhatnak tovább az üres buszmegállóban.

 

városházi információ

© Minden jog fenntartva! 2011-2021 CIVILHETES