Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Gmailt használ? Akkor mostantól minden levele titokban marad
2014-03-21 08:15:08

Megkerülhetetlenné tette a titkosított https kapcsolat használatát levelezőszolgáltatásában a Google. És ami legalább ilyen fontos: az amerikai titkosszolgálat nemzetközi lehallgatási ügyére ragálva a vállalat ezután saját adatközpontjaiban is minden egyes korábbi, tárolt e-mailt titkosít.

A Gmailben 2010-ben vált alapértelmezetté a biztonságos kapcsolat használata, de a Google mostantól megkerülhetetlenné tette a https protokollt. A cég közlése szerint a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy senki nem olvashat bele az üzenetekbe, miközben azok oda-vissza mozognak a Gmail-szerverek között. Nem számít, hogy saját otthoni hálózatunkon a számítógéppel használjuk-e a szolgáltatást vagy éppen egy publikus wifin gmailezünk mobilunkon.

A Google nem csak a kapcsolat közbeni elfogásra figyel, a cég mostantól minden egyes e-mailt titkosítva tárol. Ez azt jelenti, hogy nem csak mozgás közben lesznek nagyobb biztonságban a levelek, hanem akkor is, amikor már régen megérkeztek, és az adatközpontban tárolják őket. A Google közleménye úgy fogalmaz: ennek bevezetését a tavaly nyári események (azaz a Snowden-ügy) óta a legfontosabb prioritásként kezelték.

A cég azt is megjegyzi: az időnkénti leállásokkal együtt a Gmail tavaly az év 99,978 százalékában elérhető volt. Ha a Google teljesítménye mellett saját Gmail-használati szokásairól is szívesen látna statisztikát, itt megtalálja.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES