Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Így trükköznek a Nobel-díjakkal
2014-04-10 12:23:41

Egyre inkább kitolódik a Nobel-díj nem hivatalos korhatára, melynek következtében az eredmény és az azért járó kitüntetés átadása közt akár fél évszázad is eltelhet - írja a Spiegel.

Amíg 1940-ben a fizikai, kémiai, illetve gyógyászati Nobel-díjak és a kitüntetett eredmény közti intervallum mindössze az esetek, 11, 14, illetve 24 százalékában volt 20 évnél hosszabb, ma az esetek ötven százalékában a két évtizedes átfutás a minimum és már az sem meglepő, ha egy érdemesnek ítélt tudósnak több mint ötven évet kell várnia a patinás elismerésre.

 

Fotó: MTI / EPA / Andy Rain
Fotó: MTI / EPA / Andy Rain

Végletes példa erre az orosz Witali Ginsburg esete, aki 1940-ben a szupravezetők terén elért úttörő eredményei miatt csak 2003-ban kapta meg a rangos elismerést, mellyel egészen 2009-es halálig büszkélkedhetett. Szintén érdekes tény, hogy a fekete lyukakra kidolgozott elméletével taroló Stephen Hawking még egyáltalán nem kapott díjat ezen teljesítményéért. A Nobel-bizottság frappánsan azzal magyarázza a megnyúlt várakozási időt, miszerint a tudományos felfedezések gyakorlati hatása csak évtizedek elmúltával mutatkozik meg igazán.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2019 CIVILHETES