Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
A pedofil papok miatt bocsánatot kér-e a magyar katolikus egyház vezetője?
2014-04-12 13:59:31

A pápa bocsánatot kért a pedofil papok miatt

Ferenc pápa bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól, írja az MTI. Ez volt a katolikus egyházfő eddigi legélesebb hangú nyilatkozata a gyermekmolesztálási botrány kapcsán.

A pápa nemrég beszédet tartott a gyermekek jogait védő szervezetek hálózataként működő Nemzetközi Katolikus Gyermekiroda tagjai előtt. Elmondta, hogy az egyház tisztában van a papok által okozott közvetlen és erkölcsi kárral, és ígéretett tett, hogy még keményebben fognak fellépni. "Nem lehet játszadozni a gyermekek életével", fogalmazott.

Elismerte, hogy a pedofil bűnöket elkövető papok száma nagy, de szerinte az arányuk még így is alacsony az összes papéhoz képest.
Decemberben bizottság is alakult az egyház tagjai által elkövetett pedofil visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében. A testületnek a gyermekkorában szexuális erőszakot elszenvedett Marie Collins is a tagja.

Ennek ellenére az ENSZ gyermekjogi bizottsága februárban elégtelennek nevezte a Vatikán által a szexuális visszaélések elleni fellépésről bemutatott jelentést.

 

MTI

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES