Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
A választási vereség okait elemzi az MSZP-választmány
2014-04-12 15:52:23

Az országgyűlési választási vereség okainak elemzésébe kezdett szombat délelőtt zárt ülésen az MSZP választmánya.
 
Mesterházy Attila pártelnök - aki a hvg.hu-n pénteken megjelent interjúban azt mondta: bár bizonyos konzekvenciákat egy héttel a szavazás után is le lehet vonni, a mélyebb elemzéshez több idő kell - már több mint egy órával a 10 órakor kezdődő választmányi ülés előtt megérkezett a szocialista párt székházába, megelőzve a legtöbb újságírót.

Botka László választmányi elnök pedig mindössze annyit mondott, hogy konstruktív vitára számít.

Szekeres Imre, aki húsz éven át volt az MSZP meghatározó politikusa, most viszont nem jutott be a parlamentbe, azt mondta: a választás éjszakáján le kellett volna mondania a párt elnökségének, a választmányi ülésen viszont nem számít személyi ügyek megtárgyalására. Szerinte a feladat a baloldal megújítása.

Erről beszélt Baja Ferenc kampányfőnök-helyettes is. Ő azt mondta újságíróknak: a választási vereség oka, hogy nem találták meg az utat a szegény emberekhez, a valóban baloldali szavazókhoz. Ennek "sok politikai és kevés személyi konzekvenciája" kell hogy legyen - jelentette ki, megjegyezve: mindegy, ki vezeti az MSZP-t, ha nem tudnak alternatívát állítani a Fidesszel szemben, visszatalálni a baloldali váltópárt szerepéhez.

Hiller István korábbi pártelnök önkritikus, tabuk nélküli vitát vár a választmányban. Személyi változást nem támogat a május végi európai parlamenti választás előtt - közölte. Az viszont nem derült ki egyértelműen a szavaiból, hogy előre hozná-e az ősszel esedékes tisztújítást nyárra.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes ezzel szemben azt mondta újságíróknak, az alulról felfelé menő rendszerű tisztújítás több hónapot vesz igénybe, és nem volna hatékony az önkormányzati választási kampányt ezzel tölteni. Hozzátette: a választási eredmények elemzését nem lehet személyi kérdésekre egyszerűsíteni, a fő probléma az, hogy üzeneteik nem jutottak el a vidéki emberek többségéhez, a falvakban pedig alig voltak jelen.

Horváth Csabát, az MSZP főpolgármester-jelöltjét arról kérdezték, hogy az Együtt-PM nem tartja megfelelő jelöltnek Budapest élére. Szerinte erről az EP-választás után érdemes beszélni. Annyit mondott még: a szocialista párt döntött a jelöléséről, ő azonban nem ragaszkodik ahhoz, ahogy másnak sincs joga erre. A jó jelölt az, aki bizonyított várospolitikusként - tette hozzá az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

"A Fidesz" - így válaszolt Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője arra a kérdésre, ki a felelős a baloldal vereségéért, és bírálta a választási rendszert. Mindazonáltal megjegyezte, a kormányoldal több mint 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal pedig 250 ezret nyert. De van még mit jobban csinálni - jegyezte meg.

A választmányi ülés másik témája a felkészülés a május 25-i EP-választásra.

A tanácskozáson történtekről délután tájékoztatják a sajtót.

 

inforadio / MTI

2014-04-12 14:17:43
© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES