Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
A kormány döntött a Városliget átépítéséről
2014-04-14 16:58:36

2018-ig kell befejezni a múzeumnegyedet és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket - derül ki a Magyar Közlönyből a hvg.hu nyomán. A Közlönyben az áll, hogy újabb határozatot fogadott el a kormány a Városligetbe tervezett új múzeumépületek megépítéséről és a Városliget átfogó hasznosításáról: a projektet kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kabinet, és 2018. március 15-ig kell megvalósítani.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, amiről az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia. A projektet a 2014–2020 közötti európai uniós programok között kiemelten kell kezelni.

A kormány azzal bízta meg a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014-2020-as uniós forrásokat úgy osszák el, hogy a ligeti projektre is jusson forrás.


Fotó: Kallos Bea

Sipos László György a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke,  Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke,  Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Baán László a projekt miniszteri biztosa a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Mozsár István a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója (b-j) a Liget Budapest Projekt tervpályázat sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeumban 2014. március 3-án.

Megosztó

Nem mindenki örül a nagyszabású építkezésnek, amit a kormány tavaly kiemelt beruházássá nyilvánított. Korábban megírtuk, hogy elsietettnek és átgondolatlannak tartja a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet az építész szakma egy része, ezért petíciót indítottak. Az indokok:

Csökken a zöldterület, mivel hat új múzeumot építenek (öt épületbe)a Ligetben és környékén
Háttérbe szorul a közparki funkció.
Elhibázott koncepció, hogy hat új múzeum kerül egy helyre, ahelyett, hogy azokat a város különböző pontjain alakítanák ki.


Fotó: szepmuveszeti.hu

Liget Budapest Projekt pályázati anyagaiért kattintson!

A Városliget teljes felújítása a múzeumi negyed építésével együtt 150 milliárd forintba fog kerülni.

A CIVILHETES szerkesztőségének, nincs problémája a Városligetbe létrehozandó múzeumi negyeddel kapcsolatban, hiszen a hatalomnak és a szakmának joga van arra, hogy egy város képének és tartalmának irányt szabjon.

Bennünk a kérdés aként tevődik fel, hogy akkor amikor milliókn élnek a létminimum közelében és alatt, akkor ez e a magyar társadalmat izgató legfontosabb probléma. Beteg gyerekek pénzhiány miatt nem jutnak antibiotikumhoz, a szegény tanulók ösztöndíjhoz, sokan közmunka programok keretében tengődnek és a rossz táplálkozás következtében minden nap vesztik a munkavégző képességüket, akkor múzeumokat kell e építeni?

Aki arra gondol, hogy ezek a munkák munkahelyeket teremtenek, téved, mert ha a modern építészet rendszereit használják, akkor azok gépesítettsége nem igazán hoz munkahelyet, a beton nem kíván embert. Amennyiben megvalósul bizonyára szép és szerethető lesz, valamint a múzeumaink rendelkeznek annyi anyaggal, hogy megtelnek adott esetben európai ritkaságokkal és vonzó lesz a túristáknak, azonban jó lenne ha telne még ezenkívül másra!

 

Szerkesztőség

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES