Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Húsvéti szokások a nagyvilágból
2014-04-15 07:39:03

Nálunk hagyományosan a tojásfestés és a locsolkodás számít igazi húsvéti tradíciónak, de ha nemzetközi kitekintést végzünk számos izgalmas szokással találkozhatunk az ünnep kapcsán.

1. Finnország, Svédország, Dánia: Ezekben az északi országokban a gyerekek ijesztő maskarákba öltöznek, és barkaágakat cserélnek édességért cserébe. Finnország nyugati területein, csakúgy mint Skóciában, tábortüzet gyújtanak Nagypéntek és Húsvétvasárnap között, ugyanis a hiedelem szerint a lángok elűzik az arra repdeső boszorkányokat. Az ezer tó országában a rozsmag ültetése és bevett szokás, az élet és a tavasz szimbólumaként. A svéd és dán családok Nagyszombaton svédasztalos étkezést tartanak, ahol hering, lazac, burgonya, tojás és sok más ízletesség is az asztalra kerül.

2. Lengyelország: Lengyel barátainknál szintén bevett szokás a locsolkodás, hideg vízzel, jobb esetben kölnivel, illetve a tavaszi kosár elkészítése, színes tojásokból, kenyérből, süteményből, fehér kolbászból, melyet a templomba kell vinni megáldásra.

3. Franciaország, Brüsszel, Hollandia: Franciaországban minden nap megszólalnak a templomok harangjai, kivéve a húsvétot megelőző napokban, Jézus halálára emlékezve. Vasárnap újra megkondulnak, jelezve, hogy Jézus feltámadt. A legenda szerint a harangok Rómába mennek, és mikor visszajönnek csokitojásokat szórnak szét mindenki kertjében. Ébredés után Húsvétvasárnap a gyerekeknek kell felkutatni a házban és a kertben elrejtett tojásokat.

4. Szlovákia, Csehország: Itt lelhetőek fel a legbizarrabb húsvéti hagyományok. A szokás szerint a férfiak elverik asszonyaikat kézzel készített ostoraikkal, melyet pomlázkának hívnak csehül, korbácsnak szlovákul. Nem a fájdalom okozása a cél, de a legenda szerint a veréstől őrzik meg a nők szépségüket és egészségüket. És mi még a locsolkodás miatt szoktunk panaszkodni…

5. Görögország: A görög ortodox egyház a bizánci naptárat követi, így náluk minden évben más dátumra esik húsvét ünnepe. Nagyszombaton éjfélkor a hívők meggyújtatlan gyertyákkal mennek a templomba. Kántálni kezdik, hogy “Jézus feltámadt!” majd jön a válasz, hogy “Feltámadott valóban!”. Amikor ez hallatszik az emberek meggyújtják gyertyáikat, és megkezdődik a városi ünnepség tűzijátékkal és harangszóval.

 

stylemagazin.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES