Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Meghalt az XP, veszélybe kerültek a kórházak?
2014-04-15 08:43:20

Komoly biztonsági kockázatnak vannak kitéve a kórházak informatikai rendszerei, azokon keresztül pedig a mindennapi betegellátás is annak következtében, hogy a Microsoft április elején megszüntette a Windows XP operációs rendszer frissítésének támogatását - írja a Világgazdaság.

Windows XP

Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatójának becslése szerint a magyar egészségügyi intézményekben nagyjából 30 ezer személyi számítógépet használnak, amelyek több mint 90 százalékán Windows XP fut.

100 millió forintos kiadás

Az egészségügyben csak a szoftverek cseréje összességében több száz millió forintos kiadást jelent, de miután a számítógéppark is elavult, azokon nem futtathatók a legújabb operációs rendszerek. Így pedig már több milliárd forintra rúgó fejlesztésekre van szükség.

A Microsoft Magyarország már megkezdte az egyeztetést az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára.

Mivel az XP-vel futó számítógépek mostantól jóval kevésbé biztonságosak, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel közösen igyekszik kidolgozni a Microsoft egy olyan megoldást, amely legalább a kormányzati szerveknél jelentkező esetleges problémák esetén azonnali támogatást tud nyújtani.

 

privatbankar.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES