Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
A tíz legérintetlenebb hely a Földön
2014-04-15 09:38:58

Bár bolygónk népessége rohamosan növekszik, még mindig vannak olyan részei a világnak, ahol az ember hatása elenyésző. Ilyen az antarktiszi jégtakaró vagy Pápua Új-Guinea dzsungele, jöjjön a 10 legérintetlenebb hely!

Namíbia

Namíbia a világ egyik legritkábban lakott országa, 825 ezer négyzetkilométeren alig több mint két millióan élnek. A dél-afrikai ország a Namíb sivatagról kapta nevét, mely közel 2500 gepárdnak ad természetes otthont: ez a teljes populáció negyede. A sivatag nagy része már a Namib Rand Természetvédelmi Terület része, ősi barlangrajzok, hatalmas dűnék és mély kráterek szelik át a területet. Namíbia azon kevés afrikai országok egyike, aki nagy gondot fordít az ökoszisztéma egészségének megőrzésére.

Érintetlen tájak
travelrew.com

Galápagos

Darwin kutatásainak eredményessége jórészt a Galápagos-szigeteken eltöltött időnek köszönhető, azóta is számtalan kutató és turista keresi fel a máig érintetlen szigetcsoportot. Találkozhatunk óriás teknősökkel, leguánokkal, oroszlánfókákkal, pingvinekkel, halakkal és bálnákkal - a tenger biológiai épségének megőrzése már több mint ötven éve az elsőszámú politikai szempont. A szigetcsoportnak kevesebb, mint 30 ezer állandó lakosa van, mellette több száz őshonos növénynek és állatnak ad otthont.

Érintetlen tájak 2
telegraph.co.uk

Pápua Új-Guinea

A világ egyik legkevésbé feltárt helyei közé tartozik Pápua Új-Guinea élővilága. A tudósok úgy vélik, számos felfedezetlen faj él a dzsungelek mélyén, növények és állatok egyaránt. A természeti kincsek feltárása és hasznosítása nehézkes, a terep durván egyeletlen, a politikai és jogrendszer határozottan korlátozza a feltárást, az infrastruktúra fejlesztése hatalmas költségekkel járna. Mindezen problémák miatt a táj nagyrészt kemény, veszélyes és érintetlen.

Érintetlen tájak 3
remotelands.com

Seychelle-szigetek

Seychelle-szigetek (ejtsd: szesell) egy szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1300 km-re található, területe mindössze 455 km2. A belső szigetcsoportok a kontinentális lemezen helyezkednek el, gránithegységek tagolják, míg a külső szigetek sík korallzátonyok. Nemzeti madaruk a ritka fekete papagáj, mellette számos más faj megtalálható a területen. A becslések szerint nagyjából 90 ezer fő él itt, főként francia, indiai és afrikai bevándorlók leszármazottjai. Puha, homokos, elképesztően tiszta strandok várják az oda látogatókat, a helyiek kifejezetten vendégszeretőek, hiszen az ország legfőbb bevételi forrása a turizmus. 

Érintetlen tájak 4
utikritika.hu

Bhután

Egyesek azt gondolják, Tibet már csak egy szennyezett paradicsom, viszont a Himalája lábánál fekvő szomszédja, Bhután a nyugalom és tisztaság földje. Területe nagyjából fele Magyarországénak, népessége kevesebb, mint egymillió fő, erősen dombos, erdős az egész terület - az ország több mint negyedét nemzeti parkok és védett területek borítják. Az ország zászlaján a zord hegyek és völgyek ura, a Mennydörgő Sárkány látható, aki a sokszínű élővilág védelmezője.

Érintetlen tájak 5
letstravelsomewhere.com

Daintree National Park, Ausztrália

Előfordul olyan is, hogy valami minél régebbi, annál érintetlenebb. Ilyen például a Daintee Nemzeti Park Ausztráliában, melynek területén egy 110 millió éves esőerdő található. Ez a föld egyik legöregebb ökoszisztémája, több ezer növény-fajnak és fának ad otthont, néhány közülük több mint 2500 éves. 1988 óta a világörökség része.

Érintetlen tájak 6
condenast.co.uk

Fiordland, Új-Zéland

Új-Zéland délnyugati partján fekszik a Fiordland régió vad, masszív, kietlen vidéke. A magas hegyekkel szaggatott fennsíknak soha nem volt jelentős állandó lakossága, így emberi tevékenységre utaló nyomokat csak elvétve találunk. A bennszülött maorik törzs az egyetlen, akik több évszázada halásznak és vadásznak a területen, fennmaradásuk egyik kulcsa, hogy az értékes új-zélandi jáde-köveket ők gyűjtik össze, majd élelemre és fegyverekre cserélik. További érdekesség, hogy a régió légáramlatai egyenesen az Antarktiszről érkeznek, így a Fiordland levegő az egyik legtisztább a világon.

Érintetlen tájak 7
newzealandphoto.info

Kamcsatka, Oroszország

A legtöbb ember fejében Oroszországról nem a tiszta és érintetlen környezet jut eszébe. A Kamcsatka-félsziget az orosz Távol-Keleten fekszik, a Csendes-óceán keleti és az Ohotszi-tenger nyugati felén. A félsziget epicentruma a mega-földrengéseknek, rengeteg vulkán és gleccser található a félszigeten. Állandó lakossággal a parti városokban találkozunk, az elmúlt öt évtizedben több, akár 9,0 erősségű földrengés tagolta tovább a vidéket.

Érintetlen tájak 8
3.bp.blogspot.com

Atacama-sivatag, Chile

Talán a világ legfurcsább tájai közé tartozik az Atacama-sivatag, hiszen sehol máshol nem találkozunk ilyen alacsony csapadékmennyiséggel a világon. A területen szinte sosem esik az eső, a talaj pedig olyan élettelen, hogy a NASA itt tervezi meg a Mars-program földi tesztjeit. A durván Magyarországnyi területen sűrűn találunk só medencéket, a megkeményedett lávát pedig finomszemű homok borítja. Mivel a vidék elég magasan fekszik, alig látni felhőtakarót, továbbá a száraz levegő és a fényszennyezés hiánya miatt a csillagászati megfigyelések egyik legkedveltebb helye, két nagy obszervatóriumból is lehet kémlelni az eget.

Érintetlen tájak 9
wallpaprezt.com

Antarktisz

Az egyetlen kontinens, ahol állandósult emberi életnek a nyomát sem látjuk. Az óriás sziget felszínét 96%-ban jégtakaró borítja, ez átlagosan másfél kilométer vastagságú. Az emberek és a tudomány számára kiemelt jelentőségű a Déli-sark, évről-évre egyre több kutató érkezik a közeli szigetekre dolgozni: a téli hónapokban nagyjából ezer fő él itt, nyáron a számuk az 5000 fölé emelkedik. A terület állatvilága meglehetősen gazdag: pingvinek, bálnák, fókák és tengeri madarak élnek itt csendes békességben. Az Antarktisz a leghidegebb hely a Földön, letelepedésre nagyjából alkalmatlan, a hó és jég miatt a növénytermesztés is közel lehetetlen. A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben több óriási gleccser vált le a kontinensről, ami a tengerszint növekedése mellett az állatok természetes élőhelyének visszaszorulását is eredményezte.  

Érintetlen tájak 10
telegraph.co.uk

 

hir24.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES