Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Hetven év után érkezett meg az auschwitz-i levelezőlap
2014-04-16 08:50:43

Hetven év késéssel olvashatta egy 88 éves olasz asszony azt a levelezőlapot, amit férje Auschwitz-ból küldött haza szeretteinek.

Auschwitz-i levelezőlap
Fotó: Facebook

A Brescia környéki Desenzano del Garda kisvárosból Cesare Brocchetti olasz katona 1944 nyarán esett német fogságba. Előbb Dachauba internálták, onnan Buchenwaldba, majd Auschwitz-be szállították. Végül a ravensbrücki kényszermunkatáborban érte meg a felszabadulást 1945 februárjában, de súlyos sebesülése miatt több hónapot egy szovjet tábori kórházban töltött, innen jutott haza végül Genfen keresztül Olaszországba. A férfi még Auschwitz-ból küldött egy tábori levelezőlapot, amelyben megnyugtatta családtagjait, hogy él és jól van. Az üzenet azonban elkallódott.  

 Brocchetti szülővárosában hunyt el 1989-ben, halála után negyedszázaddal azonban özvegye elolvashatta a tábori lapot, ami végül kalandos módon került a családhoz. A lap, ki tudja, miért, az Emilia-Romagna-beli  Comacchióban kötött ki annak idején, és nemrégiben második világháborús relikviák gyűjtőihez került. És nincsenek véletlenek: az egyik gyűjtő beszámolt a legújabb szerzeményről egy barátjának, aki történetesen Brocchetti fiának, Attiliónak kollégája volt. Így érkezett haza végleg a levelezőlap, lezárva a Brocchetti-család történetének tragikus, de jól végződő epizódját – írta a La Repubblica.  

 

nepszava.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES