Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Turisták millióit várják Rómába
2014-04-16 09:47:21

Hatalmas zarándokáradatra számítanak a Vatikánban. Elsősorban nem a húsvéti szertartások, hanem XXIII. János és II. János Pál pápa jövő vasárnapi szentté avatására. Becslések szerint a nagy eseményre hétmillió turista készül Rómába. A fővárosban már hónapokkal ezelőtt lefoglalták az összes szállodai szobát, s a környező városokban sem könnyű szobát foglalni.

II. János Pál pápa

A római polgármesteri hivatal nyolcmillió eurót ajánlott fel az esemény megrendezésére. Már most biztosnak tűnik, hogy a szentté avatáson több turista várható, mint amennyien II. János Pál 2011. május elsejei boldoggá avatásán, illetve 2005-ös temetésén voltak jelen.

A szertartást óriáskivetítőkön közvetítik Rómában, a császári fórumoknál, valamint a Piazza de Popolón és a Piazza Maria Maggiorén. Mivel a Szent Péter téren legfeljebb csak százezren férnek el, sokan a XVII. Piusz téren és környékén követhetik nyomon az eseményeket. Csak Lengyelországból várnak 300 ezer zarándokot. Igen sokan jönnek Lombadiából, illetve XXIII. János szűkebb pátriájából, Bergamóból. Az oltár közvetlen közelében tízezer helyet tudtak biztosítani számukra. Sok zarándok érkezik majd Közép-Európából, Magyarországról is.

Akadnak olyan turisták is, akik már a nagyheti, nagycsütörtöki szertartásokra Rómába érkeznek. A római templomokat április 26-án este kilenc órakor nyitják meg, s a zarándokok számára a gyónást is ehetővé teszik. Agostino Vallini bíboros, a pápa új helynöke április 22-én fiatalokkal találkozik, hogy a szentté avatások előkészítéséről tanácskozzon. Számos önkéntes segít ugyanis a turistáknak az eligazodásban.

A római polgári védelem is tervet készített, hogyan tud úrrá lenni a turisták áradatán. Azokat a terveket vették elő, amelyet 2005-ben, II. János Pál temetése előtt készítettek.

 

nepszava.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES