Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Csak az aktatologatás megy a választási csalások ügyében
2014-04-16 13:52:42

A Központi Nyomozó Főügyészség sem akarja átfogóan vizsgálni az ajánlóíves csalásokat. Ők már a harmadik szerv, amelyik nem találta magát illetékesnek az ügyben, pedig az idő múlik, az ajánlóíveket a választások után 90 nappal meg kell semmisíteni. Eközben tíz nap alatt tizenkét új nyomozás indult konkrét választási csalások miatt.

Eredetileg Mesterházy Attila, az MSZP elnöke fordult még március közepén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz azt kérve, hogy a hatóság vizsgálja ki az ajánlóívekkel kapcsolatos összes visszaélést. Nagyon  sok hír  érkezett ugyanis arról, hogy a kispártok egymás ajánlóíveiről  másolták  át az aláírásokat, és így tudtak elindulni a választáson. A Magyarországi Cigány Párt egy volt aktivistája  videóra  vette, ahogy embereket szembesít a nevükben aláírt ajánlóívekkel.

A hatóság nem vizsgálta az ügyet, átadta a rendőrségnek, akik viszont továbbpasszolták az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek. A KNYF kedden azért adta tovább az ügyet az V. és XII. Kerületi Ügyészséghez, mert a levélben írtak a KNYF „kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekményre nem utaltak.” Kerestük a kerületi ügyészséget is, egyelőre nem érkezett válasz

Az akták útvonala

Tíz nap alatt tizenkét új nyomozás

Az elmúlt hetekben eközben folyamatosan nőtt a választási csalással kapcsolatos nyomozások száma. Ezek konkrét ügyek, olyanok mint ami Hódmezővásárhelyen, Mohácson, vagy Pakson történt, amikor a választási bizottság egyik tagja olyan ajánlóíveken találta meg a saját aláírását, amiket biztosan nem írt alá. Mesterházy levele ezzel szemben általános kérés volt, arra vonatkozott, hogy induljon általános vizsgálat a választási csalásokkal kapcsolatban.

Míg március végén 26, április negyedikén már 32 választási csalásos ügyben nyomozott a rendőrség. A legfrissebb, hétfő reggeli adatok szerint már 44 választási csalásos ügyben nyomoz a rendőrség. A rendőrségi statisztika nem tartja nyilván, hogy ezeket az ügyeket ajánlóívekkel kapcsolatos csalások miatt indították-e, vagy más választási visszaélés miatt.

Július hetedikéig van idő

Az ajánlóíveket a szavazás napját követő kilencvenedik nap utáni munkanapon meg kell semmisíteni, ami július hetedikére esik. Az ajánlóívek megsemmisítése után már nem lehet kideríteni az esetleges visszaéléseket, mert lényegében az egyetlen bizonyíték semmisülne meg így. Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem válaszolt arra, hogy elrendelték-e az ajánlóívek zárolását, ami alapján ezeket a papírokat mégsem kellene megsemmisíteni július elején.

A törpepártok körüli csalások – azon kívül, hogy hamis aláírást felhasználni önmagában is bűncselekmény – azért fontosak, mert ezeken a pártokon is múlhatott több képviselői hely az országgyűlési választásokon. A Budapest 15. választókerületben például 60 szavazattal nyert a kormánypárti jelölt, míg az Együtt 2014 nevű, kamugyanús szervezet jelöltje 197 szavazatot szerzett.

 

index.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES