Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Óriási hiba került az új Ptk.-ba
2014-04-16 14:01:36

Az a munkavállaló, akik akár csak mikroszkopikus részesedést is kapott egy cégből, a béréhez sem juthat hozzá, ha a társaság nem fizet osztalékot – hívta fel a figyelmet egy ügyvédi iroda.

PTK

Az új Ptk. új szabálya szerint az a társaság, amelynek eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem. Ebből az is következhet, hogy a tagok a munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel - írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A tiltás különösen nagy gondot jelent olyan cégeknek, amelyek ösztönzési céllal munkavállalóikat is bevonták a társaság tulajdonosi körébe.

Az azénpénzem.hu szerint nem feltétlenül jelent nehéz pénzügyi helyzetet, ha egy társaság nem tud osztalékot fizetni. Sokszor az az ok, hogy a cég szabad eredménytartaléka terhére valamilyen lekötött tartalékot képzett. Szintén nem lesz osztalékfizetésre fordítható eredménytartaléka annak a társaságoknak, amely üzleti tevékenysége felfutásának szakaszában jár - emlékeztet a szakmai portál.

Az iroda vezető ügyvédje szerint a jogalkotó vélhetően nem számolt a szabály szigorításának nem várt következményeivel, így azzal, hogy a mai üzleti világban gyakori motivációs eszköz, hogy egy társaság a dolgozóinak – akár minimális mértékben is – részesedést vagy arra beváltható opciót nyújt. E dolgozók nem vesznek részt az irányításban, osztalékot sem kapnak, mégis érdekeltté válnak abban, hogy hosszú távon a cég vagyonát gyarapítsák - tette hozzá Bejó Ágnes.
Ha egy ilyen cég nem fizethet osztalékot, akkor az új Ptk. alapján a tulajdonosi körbe bevont dolgozóinak munkaviszonyuk alapján sem teljesíthet kifizetést – függetlenül attól, hogy a dolgozóknak egyébként munkaszerződésük alapján jogos igényük van a munkabérre. Ha a cég veszteséges, akkor a főkönyvelő 0,1 százalékos tulajdoni üzletrészével sem lesz jogosult a hónap végén munkabérfizetésre – hiába tett eleget munkaviszonyból származó valamennyi kötelezettségének.
A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint nyilvánvaló jogalkotói hibáról van szó: az új Polgári törvénykönyv és a Munka Törvénykönyve ellentmond egymásnak. A Munka Törvénykönyve alapján a munkavállalót bér illetné meg, azonban a Ptk. alapján ennek kifizetésére mégsem kerülhet sor. Ez egy patthelyzet, amelyet a jogalkotónak kellene feloldania.

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES