Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Ráhel-ügy: Államtitkok a mobiltelefonon?
2014-04-16 19:58:56

Tavaly szeptemberben, Orbán Ráhel esküvőjén elloptak egy mobiltelefont. A bűntény kivizsgálását a legjobb hazai gyilkossági nyomozókra bízták. Az eseményen dolgozóktól DNS-mintát is vettek, hogy kiderüljön, ki a tettes. A rendőrség hetek óta hallgat az ügyben. Ha államtitok volt a készüléken, az nagy baj...

Orbán Ráhel
Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Amint arról a Népszava két hete beszámolt, egy, az Orbán Ráhel esküvőjén felszolgálóként részt vett férfit tavaly novemberben megkereste a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal a kéréssel, hogy jelenjen meg tanúkihallgatáson, mert a lagziban elloptak egy telefont az egyik vendégtől.

Minden ott dolgozótól DNS-mintát vettek. A pincér szerint több mint 60 ember dolgozott a Tiborcz-birtokon azon az éjjelen (pincérek, konyhai személyzet, őrök.)

A helyszínen állítólag megtalálták az ellopott telefon tokját, amin rajta maradhatott a tettes DNS-e.

Diszkriminációnak tartja a férfi azt, hogy csak a dolgozókat hallgatták ki, és csak tőlük kértek DNS-t, a vendégektől nem.

Különös a történetben, a jegyzőkönyv szerint "kisebb értékre elkövetett lopás vétsége"- tehát nem bűntett - ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztálya jár el, magyarul a legjobban képzett hazai gyilkossági nyomozók keresik a telefont.

Lapunk az elmúlt két hétben szinte naponta érdeklődött a rendőrségen a lagzis lopás ügyében. Nem sikerült megtudnunk azonban, miért a "magyar FBI" nyomoz az ügyben, és az sem derült ki, milyen titkok lehettek az eltűnt telefonon. Az ORFK sajtószolgálata "bujkál" megkereséseink elől. Forrásaink szerint azért van szükség ekkora apparátus mozgósítására, mert a mobilon érzékeny információk, számok, képek, üzenetek is lehettek.

Titkosszolgálati forrásaink szerint állami vezető államtitkot nem tárolhat okostelefonján - erre hivatalba lépése előtt személyesen is figyelmezteti őt az elhárítás. Ugyanakkor ennek közvetlen ellenőrzésére nincs módja - elsősorban a mentelmi jog miatt.

Vannak kevésbé fontos ügyek is…

A 2008-ban történt kiskunlacházi gyilkosság - a 14 éves Horák Nóra megölése - után 120 embertől (kétszer annyitól, mint az esküvői telefon ügyében) vettek DNS-mintát, ennek elemzése közel fél évet vett igénybe. Az országos rendőr-főkapitány akkoriban azt nyilatkozta, hogy az országban példátlan módon, akár a település összes lakosától is DNS-t vehetnek. Erre végül nem került sor. Később, az ároktői rablógyilkos banda egyes tagjai azért kerülhettek szabadlábra, mert a DNS-vizsgálatuk éveken keresztül nem készült el. Állítólag nem állt rendelkezésre megfelelő pénz a vizsgálatra.

V. J.

 

nepszava.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES