Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Uniós eljárás indul Magyarország ellen az Erzsébet-utalványok miatt
2014-04-17 08:05:27

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a cafetéria rendszer 2012-es megváltoztatása miatt - közölte az Európai Unió Bírósága.

Erzsébet utalvány

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a magyar étkezési és szabadidő-utalványok 2012-től hatályos szabályozása miatt – írja az Origo az Európai Unió Bíróságának hírlevele alapján.

A kötelezettségszegési eljárás esetén ha a Bíróság megállapítja, hogy a kifogásolt jogszabályok ellentétesek az uniós joggal, akkor a magyar jogalkotónak azonnal meg kell szüntetnie azokat. Ha nem így tesz, a Bíróság komoly pénzbírságot is kiszabhat Magyarországra.

Az Európai Bizottság már tavaly jelezte, hogy szerinte a SZÉP-kártyán és az Erzsébet-utalványon alapuló rendszer EU-s jogba ütközik, mert a 2012. január 1-jén bevezetett új szabályozás monopolhelyzetet teremtett Magyarországon az étkezési jegyek kibocsátására vonatkozóan. Az új cafeteria-szabályozás szerint ugyanis csak az állam által kibocsátott Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya élvez kiemelt járulékkedvezményt, ha béren kívüli juttatásként adja a munkáltató.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES