Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Pintér Béla kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat
2014-04-17 08:36:06

Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, az irodalmi díjakat pedig Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József kapják. Az elismeréseket április 23-án adják át a szervezet budapesti székházában.

Pintér Béla saját társulatával mutatja be a többnyire maga által írt színműveket. A most díjazott gyűjteményes kötetet a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel. Fotó: K2 Press/Népszava
Pintér Béla saját társulatával mutatja be a többnyire maga által írt színműveket.
A most díjazott gyűjteményes kötetet a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel.
Fotó: K2 Press/Népszava

A díj alapítása, 2006 óta összesen 43 költőt és írót ismert el a szervezet - közölte szerdán az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. "Éveken át a díjakkal járó pénzjutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést, ám a szerzői jogi törvény 2012-es módosítása miatt az alkotóknak már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget.

Ezért 2013-tól ezt a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át" - olvasható a közleményben. Az irodalmi nagydíj korábban 3 millió forinttal járt, az irodalmi díjak pedig egy éven át havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal. Tavaly óta az elismerés nem jár pénzjutalommal, a kitüntetettek oklevelet, a nagydíjas egy bronzszobrot, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész alkotását veheti át.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal kitüntetett Pintér Béla 1970-ben született Budapesten, a színész, zenész, drámaíró, rendező saját társulatával mutatja be a többnyire maga által írt színműveket. A most díjazott gyűjteményes kötetet a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel.

Tompa Andrea Fejtől s lábtól (Kettő orvos Erdélyben) című, a Kalligram Kiadónál megjelent regényéért kapja az elismerést. A kolozsvári születésű írónő második regénye két fiatal orvos-egyetemista történetét ábrázolja. Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró négy ciklusból álló Tiltott nyelv című, a Magvető kiadónál megjelent verseskötetéért kapja a díjat.

Havasréti Józsefet Szerb Antal című monográfiájáért díjazza az Artisjus. A több mint hétszáz oldalas tanulmány a Magvető gondozásában jelent meg. Az irodalmi nagydíjat korábban olyan alkotók kapták, mint Ferencz Győző, Tandori Dezső, Bodor Ádám, Gergely Ágnes, Tolnai Ottó, Spiró György, Oravecz Imre, Balla Zsófia, Kántor Péter, az irodalmi díjat pedig többek között

Berniczky Éva, Balázs Attila, Borbély Szilárd, Bezeczky Gábor, Dragomán György, Cserna-Szabó András, Jónás Tamás, Temesi Ferenc, Závada Pál, Tóth Krisztina, Buda Ferenc, Szilágyi Zsófia, Fodor Ákos, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Tverdota György, Bertók László, Zalán Tibor, Szvoren Edina, Mesterházi Mónika, Szálinger Balázs vagy például Szőnyei Tamás vehette át.

 

nepszava.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES