Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Kalocsán találták meg Asztrik érsek sírját
2014-04-17 08:46:29

Hatalmas régészeti szenzációt tett közzé a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye: megtalálták és azonosították annak az érseknek a sírhelyét, aki a Szent Koronát hozta István királynak Rómából.

A Nagyboldogasszony-főszékesegyház kriptájában található főpapi sírlelet ugyanis nem a Győr nemzetségbeli Saul csontmaradványait rejti, ahogy azt korábban gondolták, hanem Asztrik érsekét. Ő volt az, aki áldást és koronát kért II. Szilveszter pápától az első magyar király, István számára 1000-ben.

Asztrik érsek sírja 1.
A legendás Asztrik püspök csontjai a főszékesegyház alatt 3,80 méterrel nyugszanak

A szakemberek radiokarbon- vizsgálattal tudták megállapítani a csontváz korát, két ujjcsontból vettek mintát a szénizotópos vizsgálathoz. Ezzel kiderítették, hogy a maradványok az 1001 és 1030 közötti korból származnak, ez pedig bizonyítja, hogy Asztrik  érsekről lehet szó.

Asztrik érsek sírja 2.
Az ujjcsontokból radiokarbon-vizsgálattal derítették ki, hogy 1001– 1030 közti évekből származnak

A kriptát eredetileg 1910 körül tárták fel, közel 3,80 méter mélységben található a mai főszékesegyház alatt. A vörös márvány szarkofág mellett többek között ezüstkelyhet, ezüst pásztorbotot találtak, azonkívül főpapi gyűrűt és mellkeresztet is.

 

blikk.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES