Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Mi lesz veled, közmunkaprogram?
2014-04-17 09:40:06

Legalább ötven százalékkal csökkenteniük kell a programban dolgozók számát a következő hónapokban azoknak a polgármestereknek, akikkel a Népszabadság beszélt.

Közmunkások

A Népszabadság által megkérdezett polgármesterek arról számoltak be: legalább ötven százalékkal csökkenteniük kell a programban dolgozók számát a következő hónapokban.

"Hivatalosan nem jelentette be a kormány, hogy elfogyott a pénz, de látjuk, hogy ez a helyzet. Családok maradnak bevétel nélkül, most tologatjuk az asztalon a papírokat, hogy kit hívjunk be májustól, s kinek mondjuk azt, nincs tovább" - mondta a lapnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly polgármestere, Bihi Mihály. A településen áprilisban még százhárom közmunkást tartottak nyilván, májusra azonban már csak huszonöt emberrel számolhat a polgármester.
 
A mezőcsáti kistérség polgármesterei nemrég egy munkaértekezleten arról panaszkodtak, hogy a felére kell csökkenteni a közmunkások számát. Miskolcon Simon Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta: a választás előtt felhívta egy ismerőse azzal, hogy mivel a közmunkát a Fidesztől kapja, rá szavaz. Néhány napja ugyanez az ember azt közölte, májustól már nincs munkája.

Baranya megyében a munkaügyi központ adatai szerint jelenleg 10 138-an vannak közfoglalkoztatásban. Ebből 3544-en május 1-je után is dolgozhatnak, legkésőbb 2015. február 28-ig. További 4857 személy foglalkoztatására a munkaügyi központ felterjesztése már megtörtént, a Belügyminisztérium döntése a következő napokban, hetekben várható. Terveik szerint így összesen 8459 ember foglalkoztatása valósulhat meg május 1-jétől a megyében. Ehhez a létszámhoz adódhat még hozzá a későbbiekben a szociális startmunka mintaprogramokban és a hosszabb idejű hagyományos közfoglalkoztatásban alkalmazottak száma. Ez utóbbi programok esetében a döntés-előkészítés még nem kezdődött meg – tudta meg a lap.

A Belügyminisztériumtól a lap egyelőre nem kapott választ.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES