Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Be vagy rúgva? Ne számíts a biztosítódra
2014-04-17 11:23:21

Ittas vezetés autón, motoron kerékpáron - a törvény nem ismer bocsánatot, és a biztosítót sem érdekli, hogy csak egy pár kupicával hajtottunk fel, mielőtt felgyújtottuk a házat.

Piásan két keréken

A szigorú jogszabály ellenére minden évben egyre többen okoznak közúti balesetet alkoholos állapotban. A KSH kimutatása szerint idén, például februárban is már több ilyen eset volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, s ez főként a kerékpárosokra és a motorosokra jellemző.

Tavaly az előző évhez képest 18, illetve 14 százalékkal több ittas vezetésből adódó balesetet regisztráltak, ám hosszú évek tapasztalata szerint a húsvét kiemelten kockázatos időszak: nem múlik el úgy, hogy ne lenne olyan baleset, amelyet részeg kerékpáros vagy ittas motoros idéz elő.

A biztosító is büntet

A zéró tolerancia tartalmával, vagyis azzal, hogy egyetlen pohár sör megivása után sem szabad volánhoz ülni, már majdnem minden sofőr tisztában lehet. Azzal azonban még mindig kevesen számolnak, hogy nemcsak a hatóság, hanem a biztosítók is szigorúan büntetik az ittas vezetőket: egyértelműen kizárják a kártérítésből azokat, akik túllépik az általuk szabott 0,8 ezrelékes befolyásoltságot, ami már akár két üveg sör elfogyasztása után kialakul – hívja fel a figyelmet a közelgő húsvéti ünnepek kapcsán Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Németh Péter
Németh Péter

Másfél milliónál nem bukhat többet, aki iszik?

Igaz, a kötelező biztosítás legalább a baleset vétlen károsultját védi, s ő minden körülmények között megkapja a kártérítését, ám van, hogy egy évig is várni kell a pénzére, mert bizonyos esetekben csak a bírósági eljárás után, érvényes döntést követően juthat hozzá. A kifizetett összeget azonban utólag behajtja a biztosító a bizonyítottan ittas károkozón - már ha be tudja.

A törvény ugyanis felső plafont szab, így legfeljebb másfél millió forintot lehet visszakövetelni a vétkestől, holott egy súlyos vagy maradandó sérülés esetén a vagyoni és nem vagyoni károk bőven meghaladhatják ezt az összeget.

Aki iszik, ne számítson a biztosítóra

Ha az ittas sofőr által vezetett gépjárműre kötelezőt sem kötöttek, a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számláról fizetik ki az okozott kár összegét, de utólag ezt is behajtják az elkövetőn. Ilyenkor a cascóban sem érdemes bízni, mert nincs az a jó szerződés, amely az ittas vezetőkért helytállna. A részeg, de még az úgynevezett szalonspicces sofőrt sem védi semmi – mondja Németh. Így könnyen előfordulhat, hogy a húsvéti 3-4 korsó sörért, vagy 1-2 kupica pálinkáért végül egy „káresemény” kapcsán másfél millió forintot kell fizetni.

De nemcsak a közúti balesetnél, hanem egyéb helyzetekben, például egy fergeteges buliban porrá égett lakásra sem jár kártérítés, ha kiderül, hogy a tulajdonos alkoholos befolyásoltsága miatt következett be a tragédia – hívja fel a figyelmet a szakértő.

 

privatbankar.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES