Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Földre hasonlító bolygót találtak
2014-04-18 08:27:00

Először fedeztek fel Föld méretű bolygót egy másik csillag körüli életre alkalmas zónában - derült ki a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból, amely szerint a víz folyékony halmazállapotú lehetne az égitest felszínén.

A Világűr

A folyékony formában előforduló víz alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának, a földön kívüli intelligencia keresésével foglalkozó amerikai Seti Intézet Elisa Quintana által vezetett szakemberei azonban nem találták jelét víznek vagy életnek a bolygón.

A Kepler-186f katalógusjelű égitest a legkülső egy 490 fényévnyire lévő naprendszernek a NASA Kepler-űrteleszkópja által észlelt öt planétája közül és az adatok szerint átmérője mindössze 10 százalékkal nagyobb a Földénél. "Ez az első egyértelműen Föld méretű bolygó, amely egy másik csillag körüli életre alkalmas zónában van" - hangsúlyozta Quintana az intézet által kiadott közleményben.

Életre alkalmas zónának egy csillag környezetének azt a tartományát tekintik, amely se nem túl hideg, se nem túl meleg ahhoz, hogy a víz folyékony halmazállapotú legyen.

A Seti Intézet szerint az eddig felfedezett nagyjából 1800 exobolygó közül hozzávetőleg húsz kering a csillaga körüli élhető zónában, de ezek mindegyike jóval nagyobb a Földnél, így nem dönthető el egyértelműen, hogy a Földhöz, a Marshoz és a Vénuszhoz hasonló szilárd felszínű bolygók, vagy a Neptunuszhoz és az Uránuszhoz fogható gázplanéták.

A bolygók keletkezését ábrázoló modellek szerint a Föld átmérőjének legfeljebb másfélszeresével bíró bolygók körül nem alakul ki a Naprendszer gázóriásaira jellemző vastag gázburok - mutatott rá a NASA Kepler-programjában dolgozó Thomas Barclay. "Ennek megfelelően a Kepler-186f valószínűleg kőzetbolygó, ebben a tekintetben pedig a Földhöz, a Vénuszhoz és a Marshoz hasonlít.

MTI / hvg.hu

 

atv.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES