Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Észak-Korea ginzenggel akart fizetni Magyarországnak
2014-04-18 09:29:11

Újra előkerült Magyarország és Észak-Korea között annak a nagyjából hatmilliárd forintnyi adósságnak az ügye, amelyet az ázsiai ország még a rendszerváltás előtt halmozott fel hazánkkal szemben - írta a Bors. Korábban a lap szerint Észak-Korea ginzenggyökérrel fizette volna ki a tartozás egy részét.

Ginzeng gyökér

Észak-Korea évtizedek óta hatmilliárd forintnyi rubellel tartozik Magyarországnak, de nem szívesen fizetné ki a teljes összeget, a magyar állam viszont ragaszkodik a pénzhez - közölte a Bors.

A múlt héten kiderült, hogy egy magyar delegáció utazott Phenjanba, hivatalosan azért, hogy az új szöuli magyar nagykövet, Csaba Gábor átadja megbízólevelét Észak-Koreának - a diplomatát ugyanis ide is akkreditálták. A Bors szerint a találkozón előkerült a tartozás kérdése is.
"Habár az elmúlt években nem igazán történt előrelépés, most úgy tűnik van hajlandóság a koreai fél részéről a tartozás kiegyenlítésére. Magyarország nem mondhat le erről az összegről, hiszen állami vagyonról van szó. Egyelőre azonban nem tudunk bővebb információval szolgálni" - mondta a lapnak Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője.

A következő tárgyalás nagyjából egy év múlva várható - tette hozzá a lap.

A kommunista Észak-Korea még a rendszerváltás előtt halmozta fel a harmincmillió klíring rubeles tartozást. Ez ma nagyjából hatmilliárd forintnak felel meg. 2008-ban Észak-Korea azt kérte, hogy Magyarország engedje el az adósság 90 százalékát, a maradékot pedig ginzenggyökérből teljesítették volna, de akkor erre a magyarok nemet mondtak.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES