Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
El nem készült, színvonaltalan tankönyveket is meg kell rendelniük az iskoláknak
2014-04-18 09:43:57

A még szabad tankönyvpiacon piacvezető Mozaik Kiadó jogi lépéseket fontolgat, miután az államilag elfogadott tankönyvek helyett az állami fenntartó által javasolt listából kell rendelniük az iskoláknak. Több éves távlatban milliárdos kár érheti a céget.

A KLIK logója

Több év távlatában nézve milliárdos nagyságrendű kár érheti a kiadónkat, miután az állam ellehetetleníti a piaci szereplők jelenlétét a tankönyvkiadásban” – nyilatkozta lapunknak a Mozaik Kiadó ügyvezető igazgatója. Reményfy Tamás szerint sérül a tanulók legmagasabb szintű tudás megszerzéséhez fűződő alkotmányos joga, valamint a pedagógusok tanítási szabadsága is, miután hiába szerepelnek egyes kiadók könyvei a hivatalos tankönyvjegyzékben, mégsem rendelhetik meg az oktatási intézmények az állami fenntartó (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Klik) korlátozása miatt. Nemrég szétküldtek egy ajánlott tankönyvlistát az iskoláknak, amely alapján megrendelhetik a tankönyvcsomagokat a Klik jóváhagyásával, de ezekből kimaradt számtalan olyan népszerű tankönyv, amelyet költséges eljárás folyamán egy szakértői bizottság jóváhagyásával akkreditáltak a hivatalos tankönyvlistára.

Reményfy azt is kifogásolta, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által fejlesztendő, jelenleg kezdeti stádiumban levő tankönyvek, taneszközök is rajta vannak a szűkített fenntartói listán, azonban ezek az elvileg hivatalos tankönyvjegyzéken nem szerepelnek, mivel még nincsenek kész. A listán a kísérleti tankönyvek mellett még főként az állam által 10 milliárd forintért megvásárolt Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó könyvei szerepelnek. Kaposi József, az OFI vezetője is elismerte lapunknak, hogy a tavalyi szakiskoláknak elkészített kísérleti tankönyveken kívül egyetlen egy ilyen könyv sincs még nyomdailag elkészítve. A rendelést készítő tanárok a kísérleti könyveket még nem vehették a kezükbe, az OFI honlapjára néhány könyvből, egyes oldalakat tettek közzé, amelyek Reményfy szerint több esetben is nevetség tárgyává lettek szakmai színvonaluk miatt. A bírálatok után egyes oldalakat le is vettek, majd módosítva újra megjelentek.
A Mozaik vezetője szerint kérdéses, hogy a kísérleti tankönyvek „tesztelésében” résztvevő iskolákban tanuló diákok szülei hozzájárultak-e ahhoz, vagy tudomásukra hozták-e azt, hogy olyan könyveket rendelnek majd gyerekeiknek, amelyek egy részét például a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója, Gál Béla az RTL Klubnak nyilatkozva „gagyi”-nak nevezett. Reményfy azt is kifogásolta, hogy míg a magánkiadóknak egy könyv esetében több százezer forintba kerülő, több hónapos szakmai eljáráson kell keresztül esniük, nyomdakész állapotban kell akkreditáltatniuk a könyveiket, addig a talán még kéziratban sem teljesen meglévő kísérleti könyveknek nem kellett ilyen procedúrán átesniük. Ezért azt is követelte, tegyék nyilvánossá azt, milyen szakmai kritériumok alapján kerültek a fenntartói listára ezek a könyvek, vagy pedig mondják ki nyíltan: politikai döntés született arról, hogy tűnjenek el a magánkiadók a piacról. „Attól, hogy egy tankönyv ingyenes, vagy olcsóbb, nem kell gagyinak lennie, ez nem olyan mint a rezsicsökkentés, amikor ugyanazt a gázt kapjuk, csak olcsóbban. Itt most egy rosszabb minőséget kapunk, de nem is biztos hogy mindig olcsóbban” – hangsúlyozta Reményfy.

Az ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, hogy egyes tankönyvcsaládokat 8-10 évig is fejlesztettek, egy több évfolyamon átívelő tankönyvcsomag fejlesztése akár 80-100 millióba is kerülhetett. Egy tankönyv fejlesztése 10-20-30 milliós összeg is lehet. A kiadónak saját, korszerű nyomdája is van Gyulán, amelynek eddigi kapacitását a tankönyvek nyomtatása fedte le. Reményfy elmondta, hogy 23 év alatt a nulláról indulva lettek piacvezetők, normális piaci viszonyok között tovább növekedhettek volna. Az elmúlt évben 4,5 millió darab tankönyvet gyártottak (mintegy 1500-1600 tonnát), a mintegy 1,2 millió diáknak így átlag 4 mozaikos tankönyve volt. 400 ezer alsós diák 2 millió mozaikos könyvet használ. A mintegy 70 kiadót érintő akkreditált tankönyvjegyzéken 343 kiadványuk van rajta, azonban a fenntartói listán már csak 38 szerepel.

A Mozaik jogászokkal egyeztet arról, hogy milyen jogi lépéseket, kártérítési pert indíthatnak a magyar, vagy esetleg európai, így a strasbourgi fórumon az állam ellen. A március 31-gyel az állam által megszüntetett Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke, Szarvas-Ballér Judit azt nyilatkozta korábban lapunknak, hogy a tankönyvellátás államosítása miatt több kiadó is perre mehet, mivel több évre kaptak tankönyveikre nyilvántartási engedélyt, amely alapján megrendelhették az iskolák kiadványaikat. Hoffmann Rózsa államtitkár decemberben nem zárta ki annak lehetőségét, hogy kártérítést fizetnek majd azoknak a kiadóknak, amelyek rosszul járnak az átalakítás miatt.

Komplex szakmai és pénzügyi döntés

A tankönyvrendelés mindig is komplex szakmai és pénzügyi döntés volt a megrendelők részéről, amely a fenntartók és szülők anyagi lehetőségeihez igazodott” – reagált a bírálatokra a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos. Hegedűs István közölte: a javasolt listán 550 féle tankönyv van feltüntetve, amiből a fenntartó javasolja a választást. A tájékoztató egyértelműen fogalmaz: a lista nem vonatkozik a tankönyvjegyzéken lévő legtöbb könyv által érintett tankönyvkörre (szakképzés, idegen nyelv, sajátos nevelési igényű, emeltszintű pedagógiai programok). Kiemelte, hogy a javasolt lista 98 százalékában csökkent az ár. A csökkenés mértéke jellemzően 15, a kísérleti program könyveinél 60–70 százalékok. Hegedűs szerint a 15 milliárdos tankönyvpiacon az állami szerepvállalás 4 milliárdos megtakarítást jelent a családoknak.

 

vg.hu / Éber Sándor

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES