Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Valós időben követheti a Facebookon, hogy melyik ismerőse merre jár a városban
2014-04-18 11:27:28

A Facebook új funkciója nem lesz az adatvédelemre érzékenyek kedvence, de szerencsére az egyes felhasználóktól függ, hogy bekapcsolják-e. Ráadásul a kölcsönösség elvén működik: csak akkor láthatunk mást, ha mi is felfedjük magunkat.

Nearby Friends, azaz Közeli barátok néven mutatta be mobilos alkalmazásainak új funkcióját a Facebook, és az újdonság pontosan arra jó, amit a név alapján sejtünk. A telefon jelez, ha valamelyik Facebook-ismerősünk a közelünkben van.

Hogy ez a "közelben" pontosan mekkora kört jelent, azt nem tudni, de az alapvetően amerikai léptékekben gondolkozó közösségi szolgáltatás üzemeltetői itthoni szemmel nézve valószínűleg elég nagy területet szabtak meg. A közzétett képernyőképek alapján például a 4 mérföldes, nagyjából 6,5 km-es kör még közelnek számít – ez még Budapesten is közel a fél várost jelenti, máshol meg nagyjából az egészet.

Új app a facebookon
Fotó: Facebook

A telefonunk helyzetére alapozó funkció a valamit valamiért elven működik, azaz csak akkor láthatjuk közelben lévő ismerőseinket, ha mi magunk is bekapcsoljuk saját helyzetünk megosztását. Más helyzetmegosztó szolgáltatásoktól eltérően ehhez egyik félnek sem kell az adott időpillanatban nyomkodnia a telefonját, a Facebook automatikusan értesít minket és ismerősünket is, ha egymás közelébe érünk.

A "valahol a közelben"-nél többet már nem árul el a másik félnek a Facebook, azt egyes ismerőseinkre szabva külön-külön engedélyezhetjük, hogy melyikőjük (és meddig) láthassa a pontos tartózkodási helyünket, ahogy ez az alábbi képen is látszik.

A Nearby Friends elsőként, néhány héten belül, az amerikai felhasználóknak lesz elérhető. Ahogy azt a Facebooktól megszokhattuk, az amerikai start valószínűleg csak néhány újabb hétnek kell majd eltelnie, hogy megkezdjék az újdonság nemzetközi bevezetését is.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES