Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Nincs pénz bemutatni a 3 milliárddal támogatott magyar filmeket
2014-04-18 11:55:06

Több mint hárommilliárd forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap azt a 12 magyar filmet, amely készen, dobozban vár arra, hogy a közönség is láthassa. Ám erre ősz előtt nem számíthatunk. Eközben további közel hárommilliárd forint gyártási támogatással készül újabb öt mozifilm, köztük a Toldi és Kern András új mozija.

Egy a Blikk által megkérdezett szakértő szerint az ok, amiért a filmeket – többek között az áprilisra beharangozott Argo 2-t, a nagy nevekkel (Törőcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter) teli Swinget vagy a Gryllus Dorka és Simon Kornél főszereplésével készült Víkend című thrillert – azért nem tudják bemutatni, mert nincs rá elég marketingköltség.

– Egy-egy filmnek a reklámozására és bevezetésére minimum öt-hatmillió forint kell. Általában a filmesek a gyártásra kapnak támogatást, de mivel az utóbbi időben finoman szólva sem volt jó a magyar filmek renoméja, nehezen lehet rájuk szponzortámogatást kérni. Ráadásul április után egészen őszig már nem szoktak filmbemutatót tartani, így több hónapig állhatnak a filmek a dobozban – elemezte a helyzetet egy bennfentes, aki szerint nagyon szép gondolat, hogy a magyar filmek népszerűsítésére reklámfilmet forgattatnak Antal Nimróddal, de miközben június közepéig közel ötven darab külföldi filmet mutatnak be a hazai mozik, addig egy magyart sem. 

Pedig ha a legkevesebb ötmillióval számolunk, akkor is mindössze 60 millió forint lenne a dobozban álló 12 mozifilm reklámozása, amely töredéke az elkészítésükre adott több százmilliós támogatásoknak. Pár hete az Átlátszó nevű internetes oldal írta meg, hogy a 2014-es Berlinale Filmfesztiválon jelen volt az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalap, hogy reklámozzák az új magyar filmeket, ami összesen 13,8 millió forintba került, miközben magyar film nem is indult a fesztivál fő versenyében. Ennyiből legalább két produkciót be is lehetett volna mutatni Magyarországon. 

– A mozik alkotói és forgalmazói döntik el, mikor mutatják be filmjeiket, ez nem a filmalapon múlik  – árulta el Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, aki hozzátette, van lehetőség segítséget kérni tőlük.

– Folyamatosan lehet pályázni filmforgalmazási és marketingtámogatásért. Ez visszatérítendő támogatás, és nincs meghatározva az összeghatár - tette hozzá a Havas. 

Az Argo című film egy jelenete
Árpa Attila nagysikerű mozijának második része is kész, de nem tudják bemutatni

Úgy tűnik, az alkotók ezt mégsem veszik igénybe, hiszen visszatérítendő támogatásról van szó. Magyarán, ha nem találnak szponzort a bemutatáshoz, végül saját zsebből kell majd törleszteniük a filmalap felé. 

B.P. 

 

blikk.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES