Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Szanyi: pofátlanság, hogy a Jobbik indul az EP-választáson
2014-04-18 14:09:06

A Jobbiknak semmilyen politikai és legitimációs oka nincs arra, hogy részt vegyen az európai parlamenti választáson - mondta Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője pénteken Gyöngyösön sajtótájékoztatón.

Szanyi Tibor

Szanyi Tibor azt mondta: az a párt, amely rendszeresen meggyalázza, felgyújtja, kidobja a Parlament ablakán a nemzeti jelképek közé emelt európai zászlót, értékrendileg nem Európához tartozik, "és ilyen körülmények között abszolút pofátlanságnak tekintjük, hogy egyáltalán van arcuk elindulni az európai parlamenti választásokon". Ha valaki ki akar lépni az Európai Unióból, azt nem az Európai Parlamentben kell intézni - tette hozzá.

A szocialista politikus a gyöngyösi piacon tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, "van az emberekben csodálkozás, nem értik, miként győzhetett ez a mostani hatalom, alapvetően azt szoktam erre válaszolni, ami a tényeknek megfelel, hogy nyilván csalással".

Azt mondta, az EP-választás ugyan nem arról szól, hogy ki gyakorolja Magyarországon a hatalmat, de egy "kiüresedő" magyar Országgyűléshez képest további politikai centrumot ad, az MSZP programjának pedig vannak olyan elemei, amelyeket európai segítséggel megvalósíthat.

Ilyennek nevezte Szanyi Tibor az élelmiszerárak csökkentését, vagyis a jelenlegi 27 százalékos áfa reményeik szerinti öt százalékosra csökkentését.
Olyan szabályozást akarnak elérni, amely a tagországok számára nem csak minimum áfákat ír elő, de bizonyos termékkörökre, így az élelmiszerekre plafon is lenne - mondta, hozzátéve: az európai országok többségében egyszámjegyű, 7-8-9 százalékos az élelmiszerárakra rakódó áfa. Az Európai Parlament erejével szeretnénk megdönteni Orbán Viktoréknak azt a negatív vívmányát, hogy Magyarországon kerül legtöbbe az élelmiszer - fogalmazott Szanyi Tibor.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az alacsony választási részvétel nem kedvez a demokráciának, torzítja a választói akaratot, ezért kiemelkedően fontosnak tartják, hogy minél többen menjenek el választani május 25-én. Mint mondta, fájlalná, ha beigazolódnának a 30 százalék körüli becslések. De "mégiscsak menti a helyzetet", hogy az EP-választásokon többnyire tudatos, a közéleti kérdéseket szívvel és ésszel egyaránt áttekinteni képes választók vesznek részt, így itt a megtévesztés ereje kisebb - értékelte Szanyi Tibor.

MTI

 

atv.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES