Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Ferenc pápa olyan meglepetést okozott, mint még soha
2014-04-20 09:38:48

Üdvözletet és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénzt tartalmazott az a boríték, amit római hajléktalanok kaptak az éjjel Ferenc pápától. A teljesen sötétbe borult Szent Péter bazilikában kezdődött a nagyszombati virrasztás, amelyen a szentatya tíz embert keresztelt meg, olaszokat és külföldieket is.

Ferenc pápa

A Szent Péter bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter bazilika három napja néma harangjai is.

Beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, a krisztusi feltámadással a szeretet melege és fénye éledt fel. "Ezt vigyük el mi is a világ legtávolabbi részére is fivéreinket és nővéreinket segítve!" - hangoztatta a pápa.

A virrasztáson a hagyomány szerint az egyházfő tíz személyt részesített a keresztség, első áldozás és bérmálkozás szentségében. A legfiatalabb közöttük hét éves, a legidősebb 58 éves volt. Olaszországból, Franciaországból, Fehéroroszországból, Szenegálból, Libanonból és Vietnámból érkeztek.

A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a keresztutat vezette, két bizalmasa, Konrad Krajewski pápai főalamizsnás és Diego Ravelli pápai szertartásmester végigjárta a Termini római központi vasúti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokat és mindegyiküknek egy-egy borítékot adott át. Ebben a pápa húsvéti üdvözlete volt és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénz. Ugyanezt kapták egy másik római pályaudvaron, valamint a Santa Maria Maggiore bazilikánál levő hajléktalanok is. A Vatikán nem közölte, hogy hány ember részesült segítségben. Karácsonykor Ferenc pápa tömegközlekedési jegyeket és telefonkártyákat küldött a római hajléktalanoknak.

Húsvét vasárnap Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben Urbi et Orbi áldást ad.

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES