Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Döntött a Kúria, még mindig nincs vége a Kunhalmi-Kucsák párharcnak
2014-04-22 13:24:57

A 18. kerületet magában foglaló választókerületben, amin a kétharmad is múlhat, továbbra sincs végeredmény. Bár az NVB a múlt héten két szavazókör szavazatait is átvizsgálta, elutasította az ellenzék kérését, hogy a szavazatszámláló bizottság döntésével érvénytelenített szavazólapokat is megvizsgálják. A Kúria viszont Kunhalmiéknak adott igazat, így most még egy újraszámlálás jön. Ezúttal az összes szavazókörben. Kucsák előnye 56 szavazat, az érvénytelen szavazólapok száma 394.

Kunhalmi Ágnes

Múlt szerdán vizsgálta át a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a budapesti 15-ös egyéni választókerület két szavazókörének szavazatait. A 10. és 40. számú szavazókör voksainak újraszámlálása után ugyan csökkent az MSZP-s Kunhalmi Ágnes hátránya a fideszes győztes Kucsák Lászlóhoz képest, de a végeredmény nem változott.
Kunhalmiék viszont a fellebbezésükben azt is kérték, hogy az összes, a szavazatszámláló bizottság döntésével érvénytelennek minősített szavazólap érvényességét is vizsgálják meg. Erre az NVB azonban nemet mondott.

Az elutasítást azzal indokolták, hogy a kérés mellé nem csatoltak bizonyítékot.  A választókerületben egyébként összesen 76 szavazókör van.

Az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP válaszul az április 16-án meghozott NVB-határozat ellen is bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, a Kúria április 19-i határozatában nekik adott igazat. Ez azt jelenti, hogy a Kúria elrendelte a 15-ös egyéni választókerületben az összes érvénytelen szavazólap újraszámlálását.

A döntés szerint a Nemzeti Választási Irodának az újraszámláláshoz ma 15 óráig kell megküldenie az érvénytelen szavazólapokat.

56 szavazat Kucsák előnye

A múlt heti újraszámlálás során a 10. számú szavazókörben az érvénytelen szavazatokat vizsgálták át, a 40. számúban pedig az érvényeseket. Előbbi során az érvénytelenek között találtak két, Kunhalmira leadott érvényeset, a 40. szavazókörben pedig a fideszes Kucsák László korábban érvényesnek számolt két szavazatáról derült ki, hogy érvénytelen.

Kucsák előnye így is 56 szavazat maradt. 

A valasztas.hu múlt heti, az első újraszámlálási kör előtti adatai szerint a 15-ös egyéni választókerületben az érvénytelen szavazólapok száma 394.
Kunhalmi Ágnessel és Kucsák Lászlóval a választás után két nappal beszélgettek az Index videósai, akkor éppen a külföldi szavazatok beérkezésére vártak, és mindketten bíztak a győzelemben.

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES