Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Előrejelzés: árvízben úszik majd a Kárpát-medence
2014-04-22 14:45:03

Árvízben gazdag éveknek néz elé régiónk, a biztosítók pedig a felmelegedés kiváltotta rendkívüli természeti jelenségek nagyobb kárai készülhetnek fel.

Budapesti áradás

Jelentősen megnő az árvízkockázat Európában a következő évtizedekben a globális hőmérséklet-növekedés következtében. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb jelentése szerint  0,3-4,8 Celsius fokkal emelkedhet a globális hőmérséklet az előttünk álló időszakban, a tengerek szintje pedig akár 82 centiméterrel is nőhet 2100-ig a nemrégiben publikált „Éghajlatváltozás 2014: hatások, alkalmazkodás és sebezhetőség” című jelentés szerint. Az árvízveszély észak- és közép-európai országok lakosságát érintheti majd legsúlyosabban a probléma. Az emelkedő átlaghőmérséklet kapcsán növekvő árvízkockázat károsítja az állat- és növényvilágot, stagnáló búza-terméshozamot okoz, és az erdős területek visszaszorulásával is jár. Emellett az egészségügyre, az energiatermelésre és -felhasználásra, a közlekedésre és a turizmusra van negatív hatással a felmelegedés, de a munkatermelékenység és az épített környezet esetében is problémákat okoz.

Az időjárás szélsőségessé válása már hazánkban is érzékelhető, a Generali adatai szerint tavaly 10 ezerrel több, szélsőséges időjárás miatt bekövetkezett - árvíz, fagy, jégverés, hónyomás vagy vihar okozta - káresetet regisztráltak, mint 2012-ben. Tavalyi a Generali  nagyjából 6 milliárd forintnyi kártérítést fizetett ügyfeleinek a szélsőséges időjárás miatt keletkezett károkra, ami 2,5 milliárd forinttal haladja meg a bázisév kifizetéseit. A 2013 első felében bekövetkező szélsőséges fagy, havazás, jégverés következtében csaknem 1,3 milliárd forintnyi mezőgazdasági kár keletkezett, másfélszer annyi, mint az előző években.

Az időjárás okozta károkra a biztosítók új termékek kidolgozásával reagálnak, melyek enyhíthetik a lakosság és a vállalatok kiszolgáltatottságát. A Generali  - több más biztosítóhoz hasonlóan - Viharjelző szolgáltatást üzemeltet, ahol sms-ben hívja fel az érintettek figyelmét a közelgő veszélyre. Hajas Gábor, a biztosító vagyonbiztosítási igazgatója szerint emellett a gyakorivá váló szélsőséges időjárási helyzetek az egyre pontosabb és gyorsabb kárfelmérést is elengedhetetlenné teszik. Ezt segíti elő a Generali Biztosító Dinamikus Időjárási Archívuma, amelyből napra pontosan, irányítószám alapján lehet lekérdezni többféle olyan időjárási adatot, mint például a szélerősség, a csapadék mennyisége és intenzitása, a jégverés vagy villámcsapás. A legkorszerűbb technológiát – másodperces szélmérőket, villámlokációs hálózatot és időjárási radarokat – használja a Generali, a jövőben pedig akár már egy-egy objektum szintjén is lehetőség lehet az adatgyűjtésre. Ez nagyban gyorsíthatja a kárügyintézést.

 

privatbankar.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES