Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Neue Zürcher Zeitung: kétélű lehet a Fidesz kétharmada
2014-04-22 15:09:09

Bizonytalanság a politikai stabilitás ellenére címmel közölt írást a magyar parlamenti választás eredményét értékelve kedden a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. Az osztrák Der Standard is Magyarországgal foglalkozott, a lap szerint Orbán Viktor autoriter jegyekkel kormányozza a Fideszt.

Neue Züricher Zeitung

Az Orbán Viktor vezette Fidesz újra megszerzett kétharmados parlamenti többsége a befektetők számára kétélű lehet - írta a Neue Zürcher Zeitung.

A lap szerint egyrészt ugyan a megszerzett kétharmad biztosíték a stabilitásra, továbbá az államnak és a gazdaságnak az előző kormányzati ciklus alatt elkezdett átalakítása után bizonyos jelek konszolidációs szakaszra utalhatnak. Másrészt ugyanakkor a kormányzó párt folytathatja kiszámíthatatlannak tűnő gazdaságpolitikáját.

A szerző úgy véli, hogy a Jobbiknak különösen az elmaradt régiókban való megerősödése fokozhatja a nyomást Orbán Viktorra, hogy még határozottabb intézkedéseket  léptessen életbe a külföldi vállalatok és bankok ellen, és az Európai Unióval szemben pedig még támadóbb retorikához folyamodjon. 

A Der Standard című osztrák liberális lap keddi számában párhuzamot von az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Fidesz politikája között, kiemelve, hogy mindkét párt a konzervatív Európai Néppárt tagja. A lap szerint míg Othmar Karas, az ÖVP EP-listavezetője nagyra becsüli az alapjogokat, Orbán Viktor kormányfő megsérti azokat.

A néppárthoz tartozik az a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz is, amelyet Orbán Viktor autoriter jegyekkel kormányoz - fogalmaz az újság, utalva arra, hogy a párt olyan mértékben korlátozta az Alkotmánybíróság jogait, hogy hatékony ellenőrzésről többet nem lehet beszélni. A párt a Der Standard szerint annyira korlátozta a médiaszabadságot, hogy a kisebbségekkel szembeni előítéletes bánásmódról a nyilvánosság előtt nem lehet hallani. 

Zavartalanul tartanak a Jobbik felvonulásai, amelyen azon területek visszaszerzését követelik más uniós tagállamoktól,  amelyeken magyar kisebbségek élnek - írja az osztrák újság, és ezzel kapcsolatban "az alapjogokat sértő, tolerált revansizmust" említ.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES