Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Az USA is aggódik a náci megszállási emlékmű miatt
2014-04-22 17:14:37

Az Egyesült Államok továbbra is arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy nyíltan és tényszerűen értékelje a magyarországi holokausztot, ehhez hozzátartozik, hogy kérje ki és vegye figyelembe a társadalom véleményét - közölte a budapesti amerikai nagykövetség kedden az MTI-vel.

Megszállási emlékmű

"Mint szintén demokratikus ország, továbbra is arra ösztönözzük a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot. Ehhez hozzátartozik, hogy kikéri és figyelembe veszi a magyar társadalom valamennyi rétegének véleményét, és különösen azokét, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei" - olvasható a külképviselet közleményében.
    
A kommünikében felidézik: az Egyesült Államok támogatta a magyar kormány és a magyar társadalom azon óhaját, hogy megemlékezzék a hetven évvel ezelőtti eseményekről, "amikor náci erők és magyar szövetségeseik" magyar zsidókat, romákat és más kisebbségeket gyűjtöttek össze, majd deportáltak.
    
Mint írják, figyelmüket ugyanakkor nem kerülték el a magyar társadalmon belüli "jelentős aggodalmak a kormánynak az évfordulóra vonatkozó javaslatait illetően", közöttük egy új múzeum, valamint egy emlékmű terve ellen, amely, mint a kormány megfogalmazta, "Magyarország német megszállásának áldozatairól" emlékezik meg. Különféle társadalmi csoportokhoz tartozó magyarok, zsidó szervezetek, civil csoportok és Magyarország külföldi partnerei adtak hangot fenntartásuknak ezekkel a tervekkel kapcsolatban - tették hozzá.
    
A közlemény emlékeztet: a kormány februárban azt jelezte, hogy húsvét után folytatja a párbeszédet a holokauszt-emlékév tervei miatt aggódó szereplőkkel. A kormány azt is tudatta - folytatják -, hogy május 31-ig elhalasztja az emlékmű befejezését.
    
Egy kormány és állampolgárai közötti konstruktív eszmecsere "a demokratikus, jó kormányzás ismérve, és a párbeszéd ígérete bátorító reményt keltett bennünk" - olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák: a kormány választási győzelme után "a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával".
    
A kormány tavaly, év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. A Józsefvárosi pályaudvaron Sorsok Háza elnevezéssel létesül emlékhely, oktatási központ a kormányzati tervek szerint.
   
A német megszállás áldozatainak emlékművét sokan azért bírálják, mert véleményük szerint összemossa az elkövetők és az áldozatok emlékét. Az április 6-i országgyűlési választás után munkálatok kezdődtek a Szabadság téren, azóta tüntetők többször is lebontották az építkezés miatt felállított kordont.
   
A Sorsok Háza helyett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a magyar-zsidó együttélést bemutató intézményt  
hozna létre.
MTI

 

atv.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2023 CIVILHETES