Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Titokzatos helikopterbeszerzés a választások előtt
2014-04-23 13:27:56

Három nappal az országgyűlési választások előtt, április 3-án érkezett – nem saját rotorján, hanem egy AN-124-es óriásgépen – Kecskemétre az a három orosz Mi-8T szállító helikopter, amelyet a Honvédelmi Minisztérium szerint civil – katasztrófavédelmi – célokból szereztek be 3 milliárd forintért.

MI-8
A kép illusztráció

Az eladó a honvédség évtizedes beszállítója, a korábban MSZP-közeliség vádjával illetett Solar Kft. volt – a cég lehetséges szerepét a Népszabadság említette először, de most a HVG-nek hivatalosan megerősítette a kft. Az ügylet kapcsán a lemaradt piaci szereplők értetlenkednek: eddigi ajánlataikat rendre azzal utasította vissza a honvédelmi tárca, hogy hamarosan tendert írnak ki helikopterbeszerzésre.

A vásárlás ügyében pályázatnak nem lelni nyomát a Közbeszerzési Értesítőben, s a HVG által megkérdezett parlamenti nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi bizottsági tagok sem emlékeznek, hogy ez ügyben titkos beszerzésre kért volna engedélyt a tárca. A HM sajtóosztálya egy kifejezetten haditechnikai termékekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozott. Csakhogy a hivatalos közlések szerint a most vett Mi-8-asok civil gépek, ráadásul ez a rendelet sem teszi lehetővé a közbeszerzés megkerülését, kivéve ha az ajánlat nemzetközi megállapodásban érkezik.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2022 CIVILHETES