Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Orosz katonai gépek a brit légtér közelében
2014-04-24 08:20:01

Vadászgépek szálltak fel a brit királyi légierő (RAF) egyik skóciai támaszpontjáról, miután a brit légvédelem két közeledő orosz katonai repülőgépet észlelt.

Orosz repülőgép
A kép illusztráció

A brit védelmi minisztérium szerda esti bejelentése szerint a Typhoon típusú harci repülőgépek az északkelet-skóciai St. Andrews mellett működő támaszpontról szálltak fel. A minisztériumi szóvivő elmondása szerint a két orosz gép Skócia északi partjaihoz közelített, de a brit vadászgépek felszállása után nem sokkal távoztak.

Az orosz repülőgépekről az azonosításukra kivezényelt két brit Typhoon személyzete egyértelműen megállapította, hogy katonai gépek. Az orosz repülők nem léptek be a brit légtérbe, végig a nemzetközi légtérben haladtak, „amihez egyébként minden jogosultságuk megvolt" - hangsúlyozta a brit védelmi minisztérium szóvivője.

Hozzátette: orosz katonai repülőgépek korábban sem léptek be soha engedély nélkül Nagy-Britannia légterébe.

Mindeközben a brit királyi haditengerészet egy hajója egy orosz rombolót követ Skócia észak partjainál. A Kulakov altengernagy nevű orosz romboló mozgását a Dragon nevű brit romboló figyeli.

Philip Hammond brit védelmi miniszter e fejlemények kapcsán a BBC-nek kijelentette: az elmúlt időszak eseményei növelték az orosz katonai aktivitással kapcsolatos éberséget. Hammond hozzátette ugyanakkor, hogy "mindig is rutinszerű gyakorlat volt" az olyan orosz légi és haditengerészeti járművek befogása, azonosítása és kísérése, amelyek a Nagy-Britannia "érdekövezetéhez" tartozó nemzetközi légtérben vagy vizeken haladnak át.

 

hetivalasz.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2022 CIVILHETES