Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Nagy baj van a fekete fenyőkkel a Mecsekben
2014-03-17 10:22:00

Akár az összes fekete fenyő eltűnhet a Mecsekből, miután nem sikerült megállítani a fák gombásodását. A két éve tartó fakitermelés várhatóan elhúzódik - írja a Bors.

Fekete fenyő

Rohamosan terjed a mecseki fekete fenyők gombabetegsége. A Mecseki Parkerdő területén a kezdeti becslés szerint ezer tonna, az Adria partvidékén őshonos fekete fenyőt kellett volna kivágni, mert a szélsőséges időjárás miatt tönkrement az immunrendszerük - írja a Bors.

A szakemberek a beteg állomány kivágásával akarták megállítani a fertőzést, azonban ez nem sikerült. Úgy néz ki, több mint a háromszorosát, azaz 3500 tonna fenyőt kell kivágni. Ha az őshonos fáknál 5-10 méterrel magasabb fekete fenyők száma nagy mértékben lecsökken a hegység déli oldalán, megváltozik a táj képe is - olvasható a lapban.

A fákat még az 1800-as évek végén kezdték betelepíteni a Mecsekbe. Néhány évvel ezelőtt azonban két gombafaj komoly károkat okozott bennük: a fák többsége elszáradt. A tervek szerint 2015-ben lezárult volna a beteg fák kivágása, de a gomba terjedése miatt évekig elhúzódó munkára lesz szükség. Ráadásul a fákat a környezet jellegzetessége miatt csak lóval lehet kihúzni onnan.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES