Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Seuso-kincs: jegybank vs. kormány
2014-03-27 08:59:44

Manapság ritkán adatik meg, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank nem teljes összhangban cselekszik. Ez most tetten érhető, kézzel fogható. Mégpedig egy műkincs megvásárlása kapcsán.

A Seuso kincs

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Seuso-kincs hét darabját megvásárolta a magyar állam. A kincs további darabjainak megszerzéséről pedig nem tett le. Gratulálunk! Ahogy mondta, ami magyar nemzetet illeti, az a magyar nemzeté.

Igazán nem akarunk ünneprontók lenni, de ez az üzlet felvet néhány kérdést, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Természetesen nem vonjuk kétségbe, hogy a Seuso-kincs eme hét darabja megér 15 millió eurót. Ennek megvitatása különben is művészettörténészekre tartozik, akik, mint tudjuk, amúgy sem feltétlenül értenek a pénzhez.

Csakhogy Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a most alakuló Értéktár program grémiumának elnöke alig néhány napja nyilatkozta a Figyelőnek: „A Seuso-kincs törvénytelen úton került ki az országból, peres úton kell visszaszerezni, nem vásárlással. Csakis olyan műtárgyak megvásárlásáról tárgyalunk, amelyeknek a helyzete jogilag rendezett, és nem képezi semmilyen vita tárgyát." Magyarán ők, a tanácsadó testület tagjai, bár az Értéktár program keretében 30 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, hogy a magyar nemzet számára fontos műkincseket megszerezzék-visszaszerezzék, a Seuso-kincsre sohasem lettek volna vevők.

Ezek szerint nem a jegybank, hanem maga a kormány bonyolította le az üzletet. Ez még rendjén is lenne, mert több kassza van, amit adott esetben, ha a szükség úgy hozza, ki lehet nyitni. Tegyük fel, a miniszterelnök személyesen dönt, nem vár a magas grémium döntésére, nem vitatja meg az elvi kérdéseket, hanem vásárol. Ezt a szándékát pedig nem köteles a jegybanki grémiummal megosztani. Csakhogy aki az üzletet lebonyolította, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója egyben a Magyar Nemzeti Bank által alapított Értéktár program tanácsadó testületének tagja is. Amiből két szomorú következtetést vagyunk kénytelenek levonni: vagy a tanácsadó testület elnökét is félrevezette Baán lászló, legalábbis elhallgatott előtte valamit, vagy két tisztségében meghasonlott, önmagának is ellentmondott a múzeumi főigazgató.


figyelo.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES