Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Seuso-kincsek: Lord Northampton ünneprontó nyilatkozatot tett
2014-03-31 09:43:34

A Seuso-kincs legjobb darabjai még Lord Northampton tulajdonában vannak – közölte a brit ­Guar­diannel a leletek felét birtokló angol nemes ügyvédje.

A Seuso-kincs egyik felének hazatérése után is számtalan megválaszolatlan kérdés maradt. A legfontosabb: sok-e vagy kevés a hét darabért kifizetett 15 millió euró, vagyis 4,5 milliárd forint? Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója egy korábbi interjúban elmondta: a titokzatos angol testvérpárnak nem vételárat, csupán „kompenzációs díjat” fizettünk.

Lord Northampton

A tulajdonjogról ugyanis hazánk sosem mondott le, de nem is volt a kincsek birtokában, hiszen a nyolcvanas években külföldre csempészték őket. A kompenzációs díjjal Magyarország azt ismerte el, hogy az angol testvéreknek költségeik merülhettek fel azzal, hogy náluk volt a kincs.

Eközben a leletek másik felét birtokló nemes, Lord Northampton ügyvédje a 168 óra szerint a Guardiannek azt állította: a Seuso-kincs legjobb darabjai továbbra is ügyfelénél vannak, ráadásul egyes tárgyak egy harmadik személy birtokába is kerültek. Ezt nem tudta megerősíteni lapunknak a Szépművészeti Múzeum sajtófőnöke.

– A főigazgató úr is többször elmondta: a kincsek értékesebb fele került haza, hiszen többek közt az a nagy tál is Budapesten van már, amin a „Pelso” felirat olvasható. Ez a Balaton római elnevezése, ami a lelet pannóniai eredetére utalhat – nyilatkozta a Borsnak Lévay Zoltán.

Az biztos, hogy Orbán Vik­tor eltökélte: az egész kincset haza kell hozni. Lázár János miniszterelnöki államtitkár például arról beszélt, hogy mikor hazaérkeztek a leletekkel, hívta a kormányfőt, aki nem volt elájulva.

– Azt mondta: ne legyek elégedett magammal. Azonnal azt kérdezte: mikor lesz itt a kincs másik fele? – mondta Lázár a Délmagyarországnak. A tárgyalások és a hazahozatal körülményeit államtitokká nyilvánították. 

 

borsonline.hu

 

© Minden jog fenntartva! 2011-2021 CIVILHETES