Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Tölgyessy Péter: nem lesz Orbán-féle konszolidáció
2014-03-26 14:02:26

Nagyon nehéz lesz a Fidesznek megmagyaráznia, ha például 70 százalékos mandátumtöbbséggel győz a választásokon - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az Inforádiónak. Tölgyessy szerint a következő Orbán-kormány sem hoz konszolidációt, akkora az ellenérzés az általa felépített rendszerrel szemben. Azt mondta, ez az ideális baloldali ellenzék a Fidesz számára, hiszen ők ugyanazok, akik 2010-ben óriási vereséget szenvedtek.

Az Inforádió Aréna című műsorának adott egyórás interjút Tölgyessy Péter politikai elemző (a teljes hanganyag itt érhető el), volt SZDSZ-elnök és Fidesz-képviselő, aki először a parlamenti választások lehetséges eredményéről beszélt, és azt mondta, nehéz előrejelezni, mert a megváltozott választási rendszer szerinte nagyon billenékeny lett, és feltételezhető, hogy a közvélemény-kutatások most sem lesznek nagyon pontosak.

Előfordulhat az a szélsőséges eset, hogy a Fidesz a mandátumok hetven százalékát is megszerzi, de ez Belorussziára jellemző eredmény, nehéz lesz megmagyarázniuk, hogy hogyan történt ez - mondta Tölgyessy. Nem kizárható az sem, hogy szerény többséggel visszajön egy baloldali kormány, a legvalószínűbb mégis a kétharmad körüli eredmény.

Fotó: MTI Fotó: Marjai János
Fotó: MTI Fotó: Marjai János

Orbán Viktor most nagyon azon dolgozik, hogy meglegyen a kétharmad, szerinte ugyanis a Fidesznek az általuk megszokott üzemszerű működéshez kell a kétharmad, és persze óriási önigazolás lenne a hallatlanul vitatott Fidesz-kormányzás számára egy ilyen eredmény. 

Tölgyessy szerint sokan hiszik, hogy Orbánék konszolidálni akarják a rendszerüket, de mivel csak rendszertagadó ellenzék van Magyarországon, amely el akarja törölni Orbán politikáját, és amely csalásnak fogja nevezni a választási eredményeket, ezért olyan politikai viták maradnak velünk, hogy nem lehet konszolidálni a rendszert.

Azt is hozzátette, hogy kérdés számára, hogy az unortodox gazdaságpolitika hozhat-e egyáltalán sikereket a Nyugat kétszáz éves tapasztalatával szemben. Olyan országok gazdasága előzött meg bennünket, akik mindig is mögöttünk voltak, és valamikor a 18. században lehettünk ennyire lemaradva Ausztriától, mint most.

Arra a kérdésre, hogy mi ígér a jövő az ellenzéki pártoknak, Tölgyessy azt mondta: helyreállt a baloldali blokk a mostani nagyon szoros koalícióval, szinte egy pártot jelentenek, de úgy állították össze a közös listát, hogy az döntően MSZP-s lista. Tölgyessy szerint ez az ideális ellenzék a Fidesz számára, hiszen ők ugyanazok, akik 2010-ben óriási vereséget szenvedtek. Úgy véli, hogy a baloldal számára csak a győzelem, vagy enyhe vereség az elfogadható.  

A Jobbikról azt mondta Tölgyessy, hogy olyan eredményt érhetnek el, amely belül lehet a saját tűréshatárukon. A Jobbiknak is elindult a kádárosodása, előjön a cigányozás helyett a jóléti tematika. A párt biztosan szilárd eleme lesz a magyar parlamentnek, miközben a választási rendszer kárvallotjai ők voltak, hiszen be vannak szorítva a jelenlegi szerepbe. Az LMP-ről azt mondta, hogy a párt intellektuálisan erősebb része kiszakadt és átment a baloldali blokkba. Az LMP az maradt, ami volt: egy tiltakozás az ellen, ami ma Magyarországon van.

 

hvg.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES