Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Úszunk az ígéretek mámorában
2014-03-24 07:54:13

Magyarországon a választások előtt folytatódik a több mint másfél évtizede nem látott optimizmus, a GKI-Erste felmérése szerint márciusban a fogyasztói várakozások a februári megbicsaklás után a januárinál is kissé magasabb, nyolcéves csúcsot jelentő szintre emelkedtek. Az üzleti várakozások csak stagnálnak, de ezzel is maradtak az előzőleg tizennégy éve nem tapasztalt szinten. 

ígéret

Márciusban az üzleti szférán belül az ipari várakozások kissé romlottak, a kereskedelmi és szolgáltató cégeké valamicskét javult, az építőipariaké nem változott. Valamelyest élénkült a beruházási szándék.

A kereskedelmi bizalmi index a februári visszaesés után márciusban ismét emelkedett. A szolgáltatói bizalmi index minimálisan emelkedett. Az általános üzletmenet megítélése kedvezőbb lett, az elmúlt és a következő időszak forgalmáé viszont rosszabb. A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött, csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az iparban és a szolgáltatóknál az amúgyis nagyon szerény áremelési szándék még mérsékeltebb lett, az építőiparban továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak enyhe többségben. A kereskedelmi cégek körében viszont az áremelést tervezők aránya és az árnövelés átlagos mértéke is enyhén nőtt. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a februári nagy romlás után minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.

 

indx.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2020 CIVILHETES