Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le
Megszavazták, lesz Horn-terem Brüsszelben
2014-04-15 10:33:11

Horn Gyula volt magyar miniszterelnökről neveznek el termet az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében – erősítették meg lapunknak több forrásból, miután hétfőn este befejeződtek a többek közt erről is dönteni hivatott egyeztetésnek az EP strasbourgi épületében az utolsó plenáris ülés margóján.

Horn Gyula

Az EP szocialistái kezdeményezték, hogy termet nevezzenek el Hornról, hiszen Magyarország idén 10. éve tagja az EU-nak, és 25 éve történt a határnyitás, amelyet akkori külügyminiszterként Horn jelentett be. Az ilyen kérdésekben az úgynevezett büró hivatott dönteni, amely az EP elnökéből, 14 alelnökéből, és az öt quaestorból áll. Surján László fideszes EP-képviselő, az EP egyik alelnöke korábban levélben fordult a testület tagjaihoz, melyben a döntés ellen érvelt arra hivatkozva, hogy Horn megítélése megosztja a magyar társadalmat a korábbi rendszerben betöltött szerepe, illetve 1956 utáni tevékenysége miatt.

A büró napirendjén olyan döntési javaslatként szerepelt a teremelnevezés, amelyről nincs vita, hacsak valaki nem kéri. Surján László lapunknak a találkozóra érkezve hétfő este azt mondta: „Nem fogok vitát provokálni." A Büró működését jól ismerő forrásunk később azt mondta, az EP fideszes alelnöke tényleg nem jelezte, hogy vitatkozni akarna erről a napirendi pontról, és kedd reggelre több forrásból is megerősítették, hogy nem nyilvános ülésen végül is támogatást kapott a szocialisták kezdeményezése. Az EP brüsszeli épületének egyik szárnya egyébként Antall József volt miniszterelnök nevét viseli.

 

nol.hu

© Minden jog fenntartva! 2011-2021 CIVILHETES